Lehet-e opció a külföldi munka nyelvtudás nélkül? Határon túli állások Az állások piacán régóta nagy népszerűségnek örvendenek a határon túli munkahelyek. A környező országoknak hála a vállalkozó kedvűeknek túl messzire sem kell menniük, a bérszínvonal mégis jelentősen magasabb, mint itthon. Állandó kérdés ugyanakkor a nyelvtudás, illetve, hogy mekkora szerepet játszik a külföldi karrierben.

Lehet-e opció a külföldi munka nyelvtudás nélkül?

Határon túli állások Az állások piacán régóta nagy népszerűségnek örvendenek a határon túli munkahelyek. A környező országoknak hála a vállalkozó kedvűeknek túl messzire sem kell menniük, a bérszínvonal mégis jelentősen magasabb, mint itthon. Állandó kérdés ugyanakkor a nyelvtudás, illetve, hogy mekkora szerepet játszik a külföldi karrierben.

Habár a hazai álláspiac is kifejezetten széles, területi egyenlőtlenségeket azért találhatunk a kínálatban. A vidéki területeken ugyanis jellemzően kevesebb álláslehetőséget találunk, mint például a fővárosban. Az olló az elérhető jövedelem szempontjából is nyitott, hiszen óriási szakadék található például a keleti régiók, a főváros és a Dunántúl között is. Ebből fakad az a kellemetlen helyzet is, hogy sokan a földrajzi elhelyezkedésük, lakóhelyük okán találnak nehezebben munkát, vagy jutnak olyan jövedelemhez, mely elegendő a gondtalan élethez és esetleg némi tartalékhoz is. Ezekben az esetekben – de gyakorlatilag bárki másnál is – gyakran merül fel a költözés kérdése.

Ha pedig valaki már ilyenre adja a fejét, sokszor meg sem áll valamelyik külföldi országig, ahol a kereseti lehetőségek még a kétkezi munkások számára is kifejezetten kedvezők. Habár odakint az élet is drágább, a várható jövedelem képes ezt kompenzálni. A kedvelt úticélok között találjuk Ausztriát vagy épp Németországot. Bár korábban az Egyesült Királyság is népszerű célállomás volt, a vendégmunkások helyzete a Brexit óta némileg bizonytalanabb. Ami biztos, a lehetőség külföldön is adott a munkavégzésre, kérdés azonban, hogy ehhez mire van szükség. Milyen szintű nyelvtudással érdemes egyáltalán nekiindulnunk, illetve megoldható-e a külföldi munka nyelvtudás nélkül is?

Nyelvkérdés és álláslehetőségek

Nyilvánvalóan adja magát a dolog, hogy egy külföldi országba érkezve a helyi vagy egy legalább egy széles körben beszélt nyelv ismerete ajánlott. Ez igazából a saját érdekünk is, hiszen az ügyintézés is leegyszerűsödik és ahogy a mondás tartja: nem tudnak majd eladni minket. Sokak számára azonban nem adatott meg olyan szintű nyelvtanulási lehetőség, mely kellő tudással vértezte volna fel őket. A határon túli karrierről azonban ebben az esetben sem kell lemondani, hiszen sok külföldi munka nyelvtudás nélkül is végezhető. Ezek persze a legtöbb esetben kétkezi, betanított munkák, ám ezek is magukban hordozzák a fejlődés lehetőségét, illetve tisztes jövedelmet kínálnak.

Lehet-e opció a külföldi munka nyelvtudás nélkül? Határon túli állások Az állások piacán régóta nagy népszerűségnek örvendenek a határon túli munkahelyek. A környező országoknak hála a vállalkozó kedvűeknek túl messzire sem kell menniük, a bérszínvonal mégis jelentősen magasabb, mint itthon. Állandó kérdés ugyanakkor a nyelvtudás, illetve, hogy mekkora szerepet játszik a külföldi karrierben.

Bár sokan kételkednek benne, hogy egy külföldi munka nyelvtudás nélkül is megszerezhető, számos példát látunk az ellenkezőjére. Nem tagadhatjuk, hogy nem kis bátorságra vall nyelvtudás nélkül nekivágni a nagyvilágnak, de az álláspiac szempontjából számos esetben nem ez a döntő érv. Ha kellő odafigyeléssel és szorgalommal viseltetünk munkánk iránt, az előrelépési lehetőség így is adott lesz. Persze ehhez kell a saját nyitottságunk is a nyelv elsajátítására, mely idővel úgyis ránk ragad. Ha pedig látható hajlandóságot mutatunk arra, hogy megtanuljuk az adott ország nyelvét, a munkáltatók is egész másképp állnak majd hozzánk.

Nyelvtanulás munka mellett

Egy-egy külföldi munka nyelvtudás nélkül is megkezdhető tehát, de saját magunk fejlesztése érdekében érdemes mielőbb elsajátítani a nyelvet. Ezzel lényegében új kapuk nyílnak meg előttünk, magasabb, még jövedelmezőbb pozíciók válnak elérhetővé, így a nyelv a karrierépítés szempontjából idővel létfontosságú lehet. Érthető persze, ha a munka mellett kevesebb idő jut egy nyelvtanfolyamra, ám mindenképpen érdemes időt szakítani az ilyesmire. Sok esetben a munkáltató külön is támogatja a nyelvtanulást, hiszen így idővel ők is egy nyelvtudással rendelkező alkalmazottra tesznek szert. Ezen kívül is érdemes ugyanakkor figyelnünk, hiszen a folyamatos külföldi munka és jelenlét során sok minden ránk is ragad a helyi nyelvből.

Így tehát a kérdésre, hogy végezhető-e külföldi munka nyelvtudás nélkül a válasz egyértelműen igen. Az állások palettája ez esetben nyilván szűkebbre szabott, de így is találhatunk jól jövedelmező, élhető megoldásokat. Fontos, hogy nyitottak legyünk a tanulásra, igyekezzünk fejlődni, hogy az előmenetelünk is biztosítva legyen. De az senkit se tántorítson el egy esetleges külföldi kalandtól, hogy minimális vagy épp semmilyen nyelvtudással nem rendelkezik. A külföldi opciók így is adottak, mi pedig adhatunk magunknak egy esélyt arra, hogy a munkánkért kapott bér is nyugati színvonalú legyen.