Kaán Károly kilátó

Kaán Károly kilátó

A Kaán Károly kilátó a kirándulni vágyok egyik legkedveltebb célpontja, amely a Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkezik. A kilátóból olyan szép kilátás tárul a látogatók számára, amilyen az Erzsébet kilátóból, mivel mind a kettő (a Kaán-Károly kilátó illetve az Erzsébet kilátó) körpanoráma jellegű, tehát minél magasabb szintekre haladva egyre nagyobb kilátás nyílik a városra, a hegyekre, bár az Erzsébet kilátó közel 70 méterrel magasabban van, de a Kaán Károly kilátóból sem rosszabb a kilátás.

A Kaán Károly kilátó helyén régebben egy fából készült kilátó állt. Az épület karbantartását azonban elhanyagolták, így sajnos az összedőlés veszélye fenyegette, így egy időre le is lett zárva a felmenet, végül össze is dőlt a kilátó.

A felújított Kaán-Károly kilátó alapzatát fa helyett kőből készítették, de a szintek illetve a lépcsők fából készültek, a körpanoráma is megmaradt. Ez a Kaán Károly kilátó éjjel-nappal látogatható.

Kaán Károly kilátó Kaán Károlyról kapta a nevét, aki 1887-től 1940-ig élt. Kaán Károlyról a legtöbben azt tudják, hogy a természet értékeinek védelmét szolgálta. Ő egyébként ezen kívül erdőmérnök végzettségű volt, de egy ideig földművelésügyi államtitkárként szolgált.

Kaán Károly kilátó mellet volt látható a Kaán-Károly emléktábla, amelyet a sok rongálás miatt a kilátó tulajdonosa, üzemeltetője megőrzés érdekében a területi erdészethez szállíttatta.

A kilátó a Gyermekvasút Szépjuhászné állomástól a legrövidebb az út. Szépjuhászné állomáson a 222 busz és a Gyermekvasút között félúton egy tábla jelzi, hogy a sárga turistajelzésen haladva közelíthető meg. Az út során a túráznivágyók találkozhatnak egy pihenőhellyel, ami a Bátori-barlang bejáratánál található. Innen folytatva az utat egy keskeny, rövid fahídon való átkelés után egy kis sétával meg lehet érkezni a Kaán Károly kilátóhoz.