isztria nyaralás

Isztria nyaralás

Az Isztriáról, pontosabban az Isztriai-félszigetről a legtöbb ember annyit tud, hogy egy félsziget Olaszország felé, van két szép városa Pula és Rovinj. Most ennél egy kicsit részletesebben is bemutatjuk, merre, és mit érdemes megnézni az Isztrián.

Utazás

Horvátországban Karlovac után figyeljük az autópálya-elágazást és jobbra, az A6-os autópályára hajtsunk le Rijeka, Pula felé.

Az autópályának Rijeka előtt lesz vége. Hajtsunk tovább a felső Rijekai elkerülő úton, kövessük a Pula és Porec nevű táblákat. Rijekát elhagyván egy kacskaringós úton eljutunk az Ucka alagútig. Az áthajtásért 30 kunát kell fizetnünk, majd az alagútból kiérkezvén már rögtön az Isztrián talájuk magunkat. Innen tudjuk megközelíteni az isztriai városokat.

isztria

Nyaralás, látványosságok

Isztriai nyaralásunk során lehet a szállásunk egy mozgalmas nagyvárosban, mint Pula, vagy kisebb nyaraló faluban például Medulin. Ha a mediterrán városi, kiülős, kávézgatós légkör jobban vonz, akkor érdemesebb egy nagyobb várost választanunk, ha pedig a tenger közelségére és a strandolásra vágyunk, akkor válasszunk egy kisebb, de turisztikai szempontból frekventáltabb falut. Ha egyszerre szeretnénk érezni a városi élet és a természet találkozását, akkor válaszunk egy kisvárost, mint Rovinj, Vrsar vagy Porec.

Ha már az Isztrián járunk, akkor nem fogunk sok különbséget találni a között, hogy most a szárazföldön vagyunk, vagy lejjebb mondjuk Dalmáciában egy szigeten lennénk. Itt az Isztrián is ugyanolyan kis kacskaringós utak vannak a falvak, kisvárosok között, ugyanolyan hegyek és mély kék tenger, mint ami a dalmát szigetvilágra jellemző.

isztria

Az Isztriára egyaránt jellemző a sok kis tengerparti városka, a dimbes-dombos vidékek, kis falucskákkal a tetejükön és a hegyes, sziklás vidékek. Nagy hagyománnyal bír a bortermesztés, a malac és kecske tenyésztés, a kagylótenyésztés, továbbá az olíva és sajt készítés. Ha az Isztrián kocsikázunk sok étteremmel és árussal találkozunk az út mentén.

Érdemes egy-egy ilyen helyen megállni és megkóstolni az igazi isztriai ízeket. Javaslatunk a Vrsarból Rovinj felé tartó kis úton található malac- és kecskesütő házi fogadók egyikének meglátogatását.