Ierapetra

Ierapetra

Ierapetra Délkelet-Krétán található, remek stratégiai pozíciót elfoglalva felügyeli a Líbiai-tenger nagy részét. Pozíciója és természeti adottságainak köszönhetően Ierapetra mindig kiemelt figyelmet kapott az évszázadok során. Napjainkban Dél-Kréta legnagyobb városa lett, kiemelt turista célpont szerepét tölti be és meglehetősen aktív város hírében áll. Sokkal jobban meg fogod kedvelni, mint Agios Nikolaos vagy Sitia városát. A part menti városban megközelítőleg 15 ezren laknak, így a város meglehetősen nyüzsgőnek mondható, főleg a nyári időszakban. Talán a legkülönlegesebb a városkában az az, hogy itt a legmagasabb az átlagos napsütötte napok száma, Kréta és Görögország legmagasabb hőmérsékletét is itt szokták mérni. Ierapetra-ba csak egyetlen dolgot nem kell pakolnod, és az nem más, mint az esernyő, hiszen nem igazán szokott errefelé esni az eső. A kutatók és a hozzáértőbbek szerint ez annak köszönhető, hogy a nyugati hegységek és Kréta központi része megakadályozza a felhők nagy részét abban, hogy eljuthassanak a városig. Ierapetra a legtermékenyebb területek közé tartozik Görögországban, ezáltal itt lehet a legjobban termeszteni a gyümölcsöket és a zöldségeket. Az itt lakók nagy része él is ezzel a lehetőséggel és üvegházakban zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek és ezeket Európa különböző pontjaira exportálják.

Ierapetra

Ierapetra azért különleges, mert:

  • a legdélebben található város Európában.
  • itt a legnagyobb  a hőmérséklet a szigeten
  • ideális kirándulásra és nyaralásra, ha Dél-Kréta lenne a cél
  • a legtermékenyebb termelő város Görögországban

Természetesen ez a lista folytatódhatna még egy pár oldalon keresztül, viszont érdemes megjegyezni, hogy a város nem mindig volt ilyen népszerű, mint napjainkban. Az utóbbi években azonban az itt lakók és a sziget pénzügyi felelősei láttak potenciált a területben és képesek is voltak bizonyos erőfeszítéseket is tenni.  A part melletti területeket csinosítgatták, helyreállították és olyan szakaszokat hoztak létre, amelyek garantálhatóan ideális elfoglaltságot kínálhattak az idelátogató turisták számára. Viszont azzal, hogy a város felfejlődött és népszerű lett mindenki számára, akaratlanul iselőjöttek bizonyos zavaró tényezők is, amiket érdemes megemlíteni. Forgalmas utakra lehet számítani a nyári hónapokban, nagyon sokan vannak mindenhol, a városban, a partban, sok fiatalkorú is szereti élvezni, hogy nem otthon van és kiabálhat egy nagyot hajnali 4 órakor. Tehát a nyugodt város sajnos megszűnt létezni.

Ierapetra

Ierapetra megközelítése

 Ierapetra a Lassithi prefektúra déli részén található. Ide bérelt autóval vagy KTEL szolgáltató kínálta buszokkal lehet eljutni Heraklionból, vagy Agios Nikolaosból. Régebben fő kikötő szerepét töltötte be, de napjainkban már nincs hajós, kompos összeköttetése Piraeus vagy más kikötőkkel. Heraklionból a várost a legegyszerűbben a következő útvonalon tudod megközelíteni: Agios Nikolaos-ig a fő északi úton haladva közelítheted meg. Mielőtt beérnél Agios Nikolaos-ba tarts dél felé. Jelzés lesz látható, hogy ez az út Ierapetra felé vezet. A sziget fővárosától, Herakliontól Ierrapetra városa 104 kilométerre található és az útviszony is megfelelőek. Igaz, hogy az autóvezetők stílusán van mit faragni, de ettől függetlenül az utak minősége kielégítő.

Másik útlehetőség: Heraklion – Viannos – Ierapetra: Heraklinból tarts Ano Viannos, Myrtos és Ierapetra szakaszon. Az út sokkal hosszabb, mint az előbb ismertetett, de számos kis falun vezet át, amit meglehet nézegetni, mert akad köztük egy-két tradicionális szépség is. Chania-ból 240 kilométeres szakaszt kell megtenned, ami 3,5 órát jelent, míg Rethymno 185 kilométerre van Ierapetra-tól és ez körülbelül 3 óra alatt lehet megtenni, ha autóval mennél.

Amennyiben nincs pénzed taxira, vagy autóra, akkor a KTEL buszokat kell használnod. Ierapetra összeköttetésben áll Agios Nikolaos és Heraklion (heraklioni buszmegalló) városával is, de Sitia-ból is indulnak buszok. A helyi buszmegálló a Lasthenous úton van, ami 5 perces sétát jelent a város főterétől.