Hallstatt

Hallstatt

Hallstatt városkáját Ausztria egyik ékszerdobozaként szokták emlegetni. A Hallsatti-tó partján lévő festői település a látványosságai, és az északi részén magasodó Dachstein-hegy miatt kedvelt úti célja a síelőknek és a természetjáróknak. A sóbánya közelében található a híres Skywalk kilátó is.

Hallsatt legszebb látnivalói

Hallstatt Felső Ausztriában a Salzkammergut régióban található, a nevét a világhírű sóbányájáról kapta. A Hallstatti-tó és a település része az UNESCO Világörökségnek.

Hallstatti-tó

A Hallstatti-tó egyike a 76 tóból álló Salzkammerguti tavaknak. A tópart közelében lévő házak egy része cölöpökre épült, míg a többi a meredek lejtőn találhatók. A tavat két-három ezer méteres hegyek határolják és víze még nyáron is jéghideg. A kristálytiszta tó a könnyen megközelíthető strandjai miatt kiváló fürdőzésre, búvárkodásra csónakázásra. Népszerű program a tavi hajókirándulás, és a tó környéki kerékpározás, hiszen számos túraút és kerékpárút is található. A vizes élőhelyeken ritka őshonos orchideák csodálhatók meg.

Hallstatt

Hallstatt főtere

Hallstatt a magas sziklafalak és a tó miatt szorosan épült házsorokból áll, egyetlen főutcája van, amelyet egy alagúton lehet megközelíteni. A tó délnyugati részén lévő háromszög alakú Főtér (Marktplatz) az egyik legszebb ausztriai főtér, egykoron kereskedők lakták. Napjainkban a település belső területe autók által elzárt terület, számtalan hangulatos kávézóval és üzlettel. A tér fő látnivalója a közepén álló 1700-as években épült Szentháromság szobor, és a színes falu polgárházak, egy 16. századi lakóházzal. A karcsú tornyú evangélikus templom Hallstatt egyik jellegzetes városképe. A piactértől rövid séta vezet el a Römisches kerület kilátópontjára, ahonnan a legszebb kilátás nyílik az óvárosra. A hegyoldalba vájt a 12-15. századból származó Mária mennybemenetel templom a késői gótikus stílusú, szintén a fő látványosságok egyike.

Hallstatt

Sóbánya

Hallstatt nevezetes a világ legrégebbi sóbányájáról, amely nem csak az arculatát, de a történelmét is jelentősen meghatározta. A lakosság a középkorban a sóból tartotta fenn magát. A bánya 1030 méter magasan, Hallstatt felett található, siklóval és felvonóval is kényelmesen közelíthető meg. 2002-óta látogatható része a Kaisberg, amelynek érdekessége az időszámítás előtti 1000-ből származó, só által konzerválódott tetem, a Man in Salz. A hegy belsejébe bányavonattal, a föld mélyére pedig 2 facsúszdán keresztül lehet lejutni, és az egy-másfél órás vezetett bányatúra keretében az alsó szinten lévő bányatavat, valamint a sóbányászat titkait lehet közelről megismerni. Új attrakció a Salt Manufacture, ahol a különleges sótermékek gyártása ismerhető meg. A bányából a Grubenbahn vasúton lehet feljutni a közelben található Rudolf toronyhoz.

Skywalk kilátó

A Rudolf- torony egy panorámás gyaloghídon keresztül közelíthető meg. Egykor a bánya védelmét szolgálta, ma kilátóként és étteremként működik, a kilátás miatt igen népszerű úti cél. Közvetlen a torony közelében található a 2013-ban átadott világörökségi kilátó, a Skywalk, amely az ide látogatók körében a legnépszerűbb látványosság. Az üvegplattformmal rendelkező konstrukció az Alpok leglátványosabb kilátója páratlan panorámát nyújt 350 méter magasan a hallstatti háztetők felett.

Hallstatt Skywalk

Kulturális Örökség Múzeum

A Kulturális Örökség Múzeum a sóbányászat múltját mutatja be multimédiás eszközökkel. Különlegesség egy eredeti, több ezer éves vascipő is. Jelentős abból a szempontból, hogy átfogó képet ad arról a nehéz tevékenységről, amely a helyi lakosság gyarapodását és gazdagságát teremtette meg.

Csontház

A 19. századi alpesi régióban kulturális hagyománya volt a koponyafestésnek, a Mihály-kápolna festett koponya gyűjteménye a település érdekes látnivalója. A Beinhaus-ban látható 600 művészien festett koponya egy része a 18. századból származik.