Grado

Grado

Grado Olaszország észak-keleti régiójában található város, Velence és Trieszt között több szigeten terül el az Adriai-tenger partján. Régen leginkább halászok központja volt, jelenleg pedig népszerű turista célpont. Gyakran csak  “L’Isola del Sole“(napos sziget) néven emlegetik. Grado a Marano-Grado lagúna központja, mely híres szennyezetlen természeti adottságairól. Az Irodalom és Velence szerelmeseinek ismerősen csenghet Biagio Marin neve, aki a városban született és egy verset is írt a szigetről helyi velencei dialektusban.

A római időkben a várost Aquae Gradatae néven ismerték, ami az első kikötő városa volt a Natissa folyó torkolatának. A folyón meg lehet közelíteni Aquileia (napjainkban UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai öröksége részének nyilvánították) városát is, mely az ókori birodalom magával ragadó kincseit sikerült megőriznie az utókornak. A Nyugat-Római birodalom ideje alatt a Aquileia városából nagyon sokan Grado városába menekültek a barbár törzsek fosztogatásai miatt.  Ebben az időben kezdődtek meg Grado első katedrálisának, a Santa Maria delle Grazie és a keresztelőkápolna építkezései is.

Grado

568-ban, a Lombárd inváziót követően, Paulinus Pátriárka áthelyeztette a pátriárkáját Aquileia-ból Gradoba, mivel a tenger melletti település sokkal nagyobb biztonságot kínált számára. 1810-ben elfoglalták az angolok a várost, majd fel is gyújtották távozásukkor, majd 1812-ben a franciák is lerombolták a várost. 1815-ben megkaparintotta az Osztrák-Magyar Monarchia egészen 1918-ig, amikor a Grado visszakerült az olaszok kezébe.

Ferenc József császár az 1892-es rendeletében Gradó-t fürdőhelynek nyilvánította. Jódban és ásványi sókban gazdag a homokja, magas tengervíz só koncentrátummal. Több, mint egy évszázadra visszatekintő gyógyhely. A monarchiai fénykorát a város és Grado szigetei is 1910-től élte, mivel ebben az időben készült el a Cervignanótól a Belvedere-Grado vasútvonal leágazása. A város kikötőjéből gőzhajók indultak elég szép számmal, így a magyarok számára is lehetővé vállt a magyar tengerpart kínálta szórakozás is. Grado szigetei között a gőzhajók szállították az utasokat, viszont napjainkban már két hatalmas autóshíd található itt, mely összeköti az “arany szigetet”, azaz Gradó-t a szárazfölddel. Az egyik autópálya Aquileia, a másik pedig Monfalcone-Trieszt felől elérhető.

Grado

A város jelenleg a turistákból próbálja fenntartani magát, köszönhetően a megközelítőleg 25 ezres vendégágynak, melyekből 4000 férőhely a szigeteken található.

A férőhelyek számát pedig az indokolhatja igazán, hogy Grado városa legalább 20 kilométer hosszú homokos tengerparttal rendelkezik, mely vonzza a turistákat. Lassan mélyülő, sekélyes vize pedig családok számára is ideális választás lehet. Az egészség központjai fütött uszodával, szaunával, törökfürdővel rendelkeznek. A magyarok is szeretik, mivel a legközelebbi homokos tengerpart Budapestről nézve. Maga a város történelmi település, rengeteg romai kori épülettel, hangulatos utcákkal, borozókkal és éttermekkel. Sőt ha nagyon szereted a romantikázást és van egy kis félretett pénzed, akkor bérelhetsz ki magadnak egy pár négyzetméteres szigetet is, melyhez egy ház is dukál. Érdemes körbenézni a választékok között, hiszen Grado és Aquileiai között rengeteg kis szigetet találhatunk hasonló kaliberrel.

Grado

Grado főbb látnivalói

Napjainkban gyakori leletnek számítanak Grado környékén a feliratok, szarkofágok, márvány szobrok és kisebb bronz szobrok, melyeket a villákban helyeztek el legalább 1 évezreddel ezelőtt.

  • Sant Eufemia bazilika(katedrális), oktagonális keresztelőkápolnával(késői 5. század) . Rendelkezik a jobb oldalán egy óratoronnyal, melyet a 15. században építettek hozzá. Itt található a toronynál Szent Mihály szobra is. A bazilika belsejében található a mozaik járda(6. század), amit 1946-48 között restauráltak.
  • Santa Maria delle Grazie bazilika a 4-5. század körül épülhetett, 6. században renoválták és barokk stílusú díszítőelemeket kapott 1640-ben.
  • Barbana szentély. A Gradó lagúnában található, Barbana szigetén. Az eredeti templom 582-ben épült, de azóta újjáépítették és bővítették is.
  • Valle Cavanata természetvédelmi terület 327 hektáron terül el, mely a Gradó lagúna legkeletibb részén található.

Grado

Grado városi övezete

Napjainkban Grado rengeteg turistát vonz nagyrészt Európából a hoteljeikbe és a campingjeikbe. A városban található egy óriási vízi park is, ami a Grado Thermal Park (cím: Viale Dante, 72) nevet viseli. A városon belül található gyalogosok számára elkészített sétálóövezetek is. Rengeteg bolt és étterembe futhatunk bele a sétálóutcán. Amennyiben sportolni szeretnél, akkor a lehetőségeid igen széles körben mozoghatnak: tenisz, szörfölés golfozás, nem beszélve a homokos tengerparton található kiépített pályákról. Kalandvágyók bérelhetnek csónakokat is, mellyel bejárhatják a Gradó-i lagúnát több tucat kis szigettel egyaránt, beleértve Barbana szigetét is.

Gradó-i piac

Minden héten szombaton van piac Grado-ban. A város központjától északra található a kikötő és itt minden reggel halpiac van.

Grado megközelítése

Grado 610 kilométerre található Budapesttől. A leggyorsabb megközelítése a magyarországi oldalról Letenyéig az M7-esen, majd Szlovéniában az A5-ösön Mariborig, utána A1/E57, Ljubjana elkerülőn(E70) visszatérünk az A1-re egészen Triesztig. Triesztnél becélozzuk a tenger északi oldalát és Monfalcone-n keresztülhajtva bejuthatunk Grado szigetére.

Grado

Gradó strandjai

Gradó legnépszerűbb strandja a Spiagga Principale, ami egy fizetős strand, viszont kiérdemelte a kék zászlót. A város keleti részén található rengeteg sportolási és kikapcsolódási lehetőséggel. Megtalálható itt medence, szauna, wellness-szolgáltatás, konditerem, vízipark és kiépített homokos labdajátékokra alkalmas terület is. A város nyugati részén található a Spiazza Azzurra, ingyenes szabadstrand.