Fót, Károlyi-kastély A kastély mai arculatát egy 18. századi épület folyamatos átalakítása, bővítése során nyerte el.  A korai épületre 1810-1811-ben emeletet húztak, majd 1825-35 között földszintes oldalszárnyakkal és oszlopos portikusszal bővült a kerti homlokzat.

Fót, Károlyi-kastély

A kastély mai arculatát egy 18. századi épület folyamatos átalakítása, bővítése során nyerte el.  A korai épületre 1810-1811-ben emeletet húztak, majd 1825-35 között földszintes oldalszárnyakkal és oszlopos portikusszal bővült a kerti homlokzat.

A munkák tervezője Heinrich Koch lehetett, a kivitelező pedig Lambrecht Hacker pesti építőmester volt. A kastély mai képét Ybl Miklós hozta létre az 1845-1849 között végzett átalakítással, amelynek célja az épület szimmetriájának helyreállítása is volt.

Ybl több tervváltozata közül egy szerényebb megoldás valósult meg. A földszintes szárnyakat emeletessé alakították. A kastély ebben az időben Károlyi István birtoka volt.

Az emeletes, két előreugró sarokrizalitos épület uralkodó eleme a középrész előtt álló hatoszlopos portikusz. Földszinti ablakai csaknem a padlószintig érnek. A rizalitok és a főépület magasságának különbségét kőbábos attika egyenlíti ki.

Ybl elgondolásait ma már csak a hellenizáló kialakítású ebédlő és a kétszintes, galériás könyvtár őrzi. Az angol stílusú kastélykert 1836 körül készült, a hagyomány szerint Erményi Ignác tervezte.

A kert, amely eredetileg 84,5 hektár volt, szervesen kapcsolódik az erdőséghez. A kastély arculatát meghatározó monumentalitás és fegyelmezettség a nyílások méretének következményeként a homlokzatok nálunk szokatlan felbontottságával párosul. Nagy kiterjedésű, értékes parkjába oda nem illő épületek kerültek.