Dohány utcai zsinagóga

Dohány utcai zsinagóga

A Dohány utcai zsinagóga a kontinentális Európa legnagyobb ma is működő zsinagógája. A hagymakupolás két torony, mint zsinagóga építészeti forma először itt jelenik meg a magyarországi zsinagógaépítészetben és nagy hatással volt a későbbiekben a vidéki zsinagógaépítészet alakulására is.

A zsinagóga terveit Ludwig Förster, bécsi építész készítette el. A zsinagóga 1854 és 1859 között épült fel romantikus, keleti stílusban, bizánci-mór elemeket felhasználva. Külső megjelenésében hagymakupolás tornyai, valamint homlokzatának csipkés pártázata, dekoratív mintázata kap hangsúlyt. A zsinagóga felújítása 1988-ban fejeződött be, eredeti funkcióját ma is őrzi. A szomszédos Zsidó Múzeumba együttesen érvényes belépővel látogatható. A zsinagóga oldalához épült Hősök temploma Deli Lajos és Faragó Ference tervei alapján készült 1931-ben az I. világháború zsidó halottainak emlékére.

A zsinagóga és a Hősök templomának oldalában találhatjuk az 1944-ben kialakított gettó áldozatainak emléket állító mártírtemetőt. A zsinagóga hátsó kertjében találhatjuk Raul Wallenberg emlékkert és az 1989-ben felállított Holocaust-emlékművet. A fémből készült szomorú fűzet mintázó Életfa emlékmű Varga Imre alkotása, a fűzfa minden levelére egy mártír nevét vésték.