Dobogó-kő

Dobogókő

Dobogókő Budapesttől 50 percnyi autózással érhető el. A népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, ahol a turistamozgalomnak és a síelésnek egyaránt nagy hagyományai vannak.

Itt épült az ország első hegyi menedékháza, amely ma turistamúzeum. Dobogókőn hozták létre a mai Magyarország első, jelenleg is működő sípályáját. A 700 méter magas csúcsról ereszkedhetünk le a siketek Mária-kegyhelyére, amit 1927-ben szenteltek fel, és a mai napig is sokan látogatják.

Dobogókő és környékének szakralitása régóta foglalkoztat bizonyos ezoterikus gondolkodókat, például az Ősmagyar Táltos Egyházat. Tézisük szerint a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál található „a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk dobogó szíve”. Az onnan áramló ősenergia tölti fel az ott tartózkodók szervezetét életenergiával.

Dömösről Dobogókőre a lenyűgöző szurdokvölgy, a Rám-szakadék mentén kirándulhatunk át. Dömöst Esztergom, illetve Budapest irányából autóbusszal, egyénileg gépkocsival közelíthetjük meg. Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket. A templomtól a piros sáv, a parkolótól zöld-sáv jelzést követve érhetjük el a Király-kúti utcát, amely a túra kiinduló pontja.

Dobogókőről indulva vadregényes vidéken túrázhatunk, leereszkedhetünk a Lukács-árkon át a Rám-szakadék alsó bejáratához. A sárga úton haladva egészen Dömösig visz a túraútvonal.

Ezt a hozzávetőlegesen 3,5 órás – helyenként nehéz terepre vezető – kirándulást inkább csak száraz időben ajánljuk, mert esős időben csúszóssá és balesetveszélyessé válik az út.