champs-elysees

Champs-Elysées

A világ egyik legszebb sugárútja a 2 km hosszú, 70 m széles párizsi Champs-Elysées, ami a Place de la Concorde és a Place Charles de Gaulle (régi nevén Place d’Etoile, „Csillagtér”) között kelet-nyugati irányban húzódik. A sugárút a görög mitológiából, a hősök, az üdvözült lelkek nyughelyéről kölcsönözte nevét, jelentése élüszioni, latinul elíziumi mezők.

Párizsban járva nem kihagyható az éttermekkel, kávézókkal, mulatókkal, kirakatokkal tűzdelt, nyírt vadgesztenyefákkal szegélyezett sugárúton andalogni, az esti órákban kiváltképp.

A Diadalív tetejéről láthatjuk a diadalúton hömpölygő autó- és emberáradatot. 1994-ben a többsávos út két szélső sávját gyalogos zónává alakították, így ma már az útnak csak a felét bitorolják az autóval közlekedők.

 

A Champs-Elysées számos jelentős esemény helyszíne. Többek között áprilisban innen indul a 42,195 km-es Párizs Marathon futóverseny, július 14-én, a Francia Nemzeti Ünnepen itt tartják a katonai parádét, július végén ide várják a világhírű Tour de France országúti kerékpárverseny befutóit, és Szilveszter éjjelén – fantasztikus díszkivilágítás közepette – a párizsiak itt köszöntik az új évet.

Megközelítés

– Gyalog a Louvre-tól a Concorde térig a Szajna partján vagy a Tüilleriák kertjén át.
– 1-es metró: Champs-Elysées Clemenceau vagy Concorde megálló
– 8-as metró: Concorde megálló
– 13-as metró: Champs-Elysées Clemenceau megálló