Boldog Özséb-kilátó

Boldog Özséb-kilátó

A Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a Pilis-tetőn lévő Boldog Özséb kilátó népszerű kirándulóhely, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a környező hegyekre. A kilátót 2014-ban adták át, egy korábbi geodéziai mérőtorony átépítésével. A kilátó megközelíthető kerékpárral, de családosok az erdészeti műúton és földúton akár a babakocsit tolva is. A közelében számos jelentős kolostorrom, és barlang található.

A Pilisi Parkerdők, és nevezetes látnivalói

A főváros környéki erdőket évente 25 millió látogató keresi fel, a Pilisi Parkerdők egyike az ország leglátogatottabb parkerdejének. A területén közel ezer km jelzett turistaút halad, ebből 56 km lovaglóút, és 350 km pedig kerékpározásra kijelölt út. A Pilis hegy oldalában nyíló barlang, a pilisszántói Kőfülke régészeti és őslénytani szempontból is jelentős, a fokozottan védett természeti értékek közé tartozik, a Pilis-tető felől az új zöld barlang jelzésen közelíthető meg.  A Pilis-tető, vagy más néven Pilis a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontja, 756 m magasan terül el.

Boldog Özséb-kilátó

Boldog Özséb-kilátó

A Pilis szívében lévő kilátót 2014-ben adták át, a kihelyezett látogatószámláló adatai szerint igen kedvelt a természetjárók körében. A nyolcvanas évek derekán a tető egyike volt a főváros légterét védő rakétabázisoknak, a kopár tetőn látható néhány elhagyatott betonbunker is. A kilátó a Pilis-tető legmagasabb pontján áll, ahol egy korábbi geodéziai mérőtorony működött. Ezt a 14 méter magas tornyot építették át úgy, hogy a régi műtárgy köré fa lépcsőket emeltek, a falát pedig függőleges, borovi fenyőből készült fatartók alkotják. A korábbi vasbeton fal meghosszabbításával egy új tetőszint is kialakításra került.

Boldog Özséb-kilátó

Az impozáns kilátó több mint 17 m magas, és felfelé haladva fokozatosan nyílik meg a teljes Dunazug-hegység, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység panorámája és tiszta időben a Gerecse vonulata is. A kilátószint szinte teljesen fedett, és felfelé is biztonságosan lehet haladni még nyirkos időben is a csúszásmentes lépcsőkön. A nevét a 13. században élt esztergomi kanonok után kapta, aki a térség remetéit összegyűjtve alapította meg a pálosok rendjét.

A Boldog Özséb-kilátó megközelítése

A Pilis-tető közvetlen közelében nem található parkoló, így megközelíteni csak gyalogosan a kijelölt turistautakon lehetséges. A tömegközlekedéssel vagy személyautóval érkezőknek a Két-Bükkfa-nyeregtől a zöld, zöld kereszt, zöld háromszög útvonal ajánlható. Pilisszántó, vagy Pilisszentkereszt felöl pedig a zöld kereszt, a zöld, illetve a piros turistaútvonal javasolt. A túra közepes nehézségű, családos kirándulóknak is bátran ajánlható, az aszfaltozott zöld jelzésű úton a kilátó kerékpárral és babakocsival is megközelíthető.

A Boldog Özséb-kilátó környéki nevezetes látnivalók

Pilisszentlélek pálos kolostorrom I Pilisszentkereszt Ciszterci kolostor I Ariadne-barlangrendszer I Szent Özséb barlang I Pilisszentkereszti- szurdok

Forrás: Parkerdo.hu

Fotó: Parkerdo.hu, Dobogoko.org