Amboise kastély

Amboise kastély

Párizstól egy órányira, a Loire völgyének szívében található Amboise, a világörökség része, egy bájos történelmi helyszín, melynek legfontosabb része a királyi kastély.

Kiemelkedő történelmi helyszín, a kastély otthont adott a királyi udvarnak VIII. Károly és I. Ferenc idejében. A reneszánsz idején számos irodalmi és művészeti személyiség látogatta a kastélyt, mint például Leonardo da Vinci, aki a kastély kápolnájában nyugszik.

A kastély egész évben látogatható (kivéve 01.01 és 12.25.) reggel 9-től. Brosúra 17 nyelven (köztük magyar), valamint audió túravezetés (újdonság) 9 nyelven (köztük francia, német, angol és orosz).

Amboise kastély

KIHAGYHATATLAN LÁTNIVALÓK

Leonardo da Vinci nyomában

A firenzei zseni, Leonardo da Vinci 1516-ban érkezett Amboise-ba I Ferenc meghívására. Három évvel ezután hunyt el, és kívánságára a királyi kastélyban helyezték örök nyugalomra. Sírja a Saint Hubert kápolnában található.

A királyi lakhely (20 új művel bővült a kollekció)

VIII. Károly parancsára készült el a királyi lakhely, mely később az ő örökösének, I. Ferencnek a rezidenciája lett egész fiatalsága alatt.

Amboise kastély

Az ún. salles des gardes szobák, a gazdagon bútorozott gótikus és reneszánsz apartmanok büszkén hirdetik a királyi udvar ízlését és szokásait: királyi testőrök, a hercegek taníttatása, a királyi vagyon, a nők világa, az étkezőasztalok és az ünnepi események díszei… mind bemutatásra kerülnek.

A legfelső emeleten pedig egy 19. századi kollekció által betekintést nyerhetünk I. Lajos-Fülöp és családja életébe.