közösségi média

A kiberbiztonság a közösségi médiában

Manapság napunk jelentős részét az interneten töltjük el, így minden korábbinál fontosabb, hogy megfelelő ismereteink legyenek a világhálón ránk leselkedő veszélyekről. Bár az internet túlnyomó része teljesen ártalmatlan és pusztán a szórakozást, kikapcsolódást, valamint a barátokkal való kapcsolattartást szolgálja, ha óvatlan vagy és nem tudsz felismerni egy internetes csalást vagy kiberfenyegetést, akkor könnyen kellemetlenségekbe futhatsz bele. Az interneten számtalan promócióval találkozhatsz, nyereményjátékok, kuponok, jutalom utazás sorsorlások és szerencsejáték bónuszok, mint például az Casino Ice. Azonban a valós ajánlatok mellett rengeteg csaló próbálhat különböző ígéretekkel a csőbe húzni. A közösségi oldalakon különösen sok veszély leselkedhet rád, ha nem figyelsz. Tovább olvasva te is kaphatsz pár tippet, hogy mire érdemes figyelned a Facebook az Instagram és más közösségi felületek használata közben, ha nem akarsz kellemetlen helyzetbe kerülni.

Legyél Tisztában Azzal, Hogy Ki Férhet Hozzá Az Adataidhoz

Amikor regisztrálsz egy közösségi felületen, akkor alapbeállításként sokszor az lesz megadva, hogy a felület összes használója láthatja gyakorlatilag minden adatodat. Többek között számodra teljesen ismeretlen emberek is. Pedig te valószínűleg nem szeretnéd, hogy ismeretlenek a nevedre rákeresve bármikor hozzáférjenek olyan személyes adatokhoz, mint például a születési dátumod, lakóhelyed, családtagjaid, munkahelyed, stb. Ez a jelenség különösen a facebookon gyakori probléma, mivel ide az emberek többsége akár több, mint 10 évvel ezelőtt regisztrált, amikor még kevésbé volt téma a személyes adatok online védelme. Ennek megfelelően sokan szinte minden adatukat készségesen megadták, ami a mai napig publikusan elérhető bárki számára, sokszor úgy, hogy az illetőnek ez eszébe se jut. Mindenképpen érdemes tehát a profilodra kattintva ellenőrizned, hogy milyen személyes adataidat tetted elérhetővé az oldalon és legalább a profilbeállításokon keresztül korlátozni azt, hogy az érzékenyebb adatokhoz csak az ismerőseid férjenek hozzá, vagy esetlegesen törölni is az érzékenyebb személyes adataidat.

Legyél Óvatos Amikor Ismeretlenekkel Beszélsz

Azt se felejtsd el, hogy az interneten soha nem lehetsz benne teljesen biztos benne, hogy kivel is beszélsz. A leggyakoribb csalások a különböző közösségi média felületeken azok, amelyekben valaki egy kitalált személyazonosság mögé rejtőzik és általában a pénzszerzést szolgálják. Az ilyen jellegű csalásoknak sokféle típusa létezik. A csalónak akkor van a legegyszerűbb dolga, ha neked eleve szándékodban áll pénzt fizetni neki, például azért, mert valamilyen terméket meg akarsz tőle vásárolni, mondjuk a facebook piactéren keresztül. A csalók sokféle kifogással próbálhatnak pénzt kifacsarni belőled. Javasolhatják például, hogy utald át előre a vételárat és ők majd elküldik neked a terméket futárral, de akár arra is hivatkozhatnak, hogy szívesen megmutatják neked a dolgot, amit meg akarsz venni élőben, viszont fizess nekik előre párezer forintot útiköltség címén. Ezek után aztán egyszerűen felszívódnak. Az összes a legtöbb ilyen esetben olyan alacsony, hogy a rendőrség soha nem fog ezzel foglalkozni és még ha foglalkozna is, lehet, hogy egy nem is létező személlyel beszélgettél, kitalált névvel és az internetről kiválasztott fotókkal. Persze sokan teljesen becsületesen üzletelnek a közösségi oldalakon, de ha ismeretlenekkel üzletelsz, akkor mindig figyelj az intő jelekre.

Vigyázz A Furcsa Linkekkel És Üzenetekkel

Szintén gyakoriak lehetnek a közösségi médiában az olyan jellegű csalások, amelyek valamilyen rosszindulatú weboldalra igyekeznek átirányítani téged. A rosszindulatú linkek érkezhetnek például különböző Facebook csoportokban terjedő szenzációhajhász hírek vagy ismeretlenektől kapott Instagram üzenetek formájában is. Nem érdemes mindenféle ismeretlen linket megnyitnod, főleg akkor nem, ha a számítógéped vagy a telefonod nincs megfelelő vírusvédelemmel ellátva. Ha bekapsz egy számítógépes vagy telefonos vírust az nagyon kellemetlen lehet, mivel nagyon macerás lehet azt letörölni a gépről. Ráadásul sok esetben a vírus letörlése adatveszteséggel is fog járni, például az egész operációs rendszert újra kell telepíteni a laptopodon. Ha pedig telefonról van szó, akkor ezt szinte biztosan csak a szervízben fogják tudni megoldani, ami a legtöbb esetben pénzbe fog kerülni. Más rosszindulatú oldalak a jelszavadra utaznak és különféle kifogásokkal próbálnak majd rávenni, hogy add meg azt. Például találkozhatsz olyan oldalakkal, amelyek a megjelenésükben hasonlítanak egy közösségi oldalra és ott valamilyen rendszerüzenetnek tűnő felszólítással igyekeznek rávenni, hogy írd be a jelszavadat. Mindig ellenőrizd, hogy biztosan jó helyen jársz-e, mielőtt beírod a jelszavadat bárhova.

Óvatosan A Posztolással

Sajnos sokaknak még csak rosszindulatú csalókra sincs szükségük ahhoz, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák magukat az interneten, hanem megoldják ezt saját maguknak. Mielőtt bármilyen képet, linket vagy szöveget kiteszel bármilyen közösségi felületre vagy bármit kommentelsz vagy likeolsz, mindig emlékezz rá, hogy ennek az idők végezetéig nyoma fog maradni. Még ha le is törlöd, lehet, hogy valaki közben lementette. A leggyakoribban felmerülő problémát az egykor viccesnek tűnő, később rendkívül kellemetlenné váló képek jelentik. Időről időre érdemes ellenőrizned, hogy milyen tartalmak érhetőek el az oldaladon és szelektálnod ezek között. Ha például állást keresel, akkor nem jön jól, ha a nevedre rákeresve mindenki a 10 évvel ezelőtti, tinédzser korodban készült vállalhatatlan partifotókat látja az interneten. A meggondolatlan, sokszor dühből írt obszcén vagy gyalázkodó kommentek is visszaüthetnek rád, akár évekkel később is. Ezek a kellemetlenségek mindig akkor történnek, amikor már rég nem számítanál rájuk, védekezni pedig csak egyféleképpen tudsz. Mindig jól gondold meg, hogy milyen tartalmat osztasz meg magadról a közösségi médiában.