Siklósi Vár

Siklósi Vár

A Siklósi Vár hazánk egyik legszebb, és talán legismertebb vára, népszerűségéhez nagy mértékben hozzájárult, hogy a híres Tenkes kapitánya filmsorozat egy részét a falai között forgatták. A várnak azonban nem csak a múltja figyelemre méltó, a kiállítások minden korosztály számára tartalmas látnivalót is kikapcsolódást kínálnak. A vár szívében lévő Játékország egy korhűen kialakított játszószoba a gyerekek számára. A vár kutyával együtt is látogatható.

Siklós Dél-Baranya és a Dráva-medence egyik leghangulatosabb mediterrán éghajlatú városa.  A történelmi és kulturális hagyományokban gazdag település fő idegenforgalmi attrakciója a vár, amely a  síkságból kiemelkedő dombon magasodik. Siklós nevezetes eseménye a többnapos Siklósi Várfesztivál.

A Siklósi Vár története

A Siklósi Várat egy 1294-es oklevélben említik meg először, az első falak még 1251 környékén épültek. A váregyüttes magja a belső vár volt, a négyzet alakú udvarát kétemeletes barokk szárnyak zárják körbe. A déli oldalt leszámítva félkörös tornyok, árokrendszer, és lőréses falakból álló védelmi vonal veszi körül. Az egykori ferences kolostor a külső vár területén áll. A Siklósi vár több évszázadon keresztül számos főúri család (Siklósi, a Garai család) birtokközpontja volt, akik különböző módon átépítették és fejlesztették, így a különböző stílusjegyek egyaránt megtalálhatók. Ilyen például a gótikus stílusú zárt erkélyes szárny, és a várkápolna, vagy a későbbi reneszánsz stílusú építészeti elemek, az oszlopokkal alátámasztott loggia. A vár neves lakói Perényi Imre nádor, és felesége Kanizsai Dorottya voltak, aki a Mohácsi csata után hagyta el a várat. A törökök Szulejmán vezetésével 1543-ban foglalták el, és a várossal együtt majd 150 évig maradt török kézen, ezalatt katonai támaszpontként, és közigazgatási központként működött. A várat később a tulajdonosa (Caprara család) kastéllyá kívánta alakíttatni, de a befejezése a 18. században történt meg a Batthyányi család révén. A világháborúban jelentősen megrongálódott, és sokáig gazdátlan volt. Majd Baranya megye Tanácsa kezelésébe került.

Siklósi Vár

A Siklósi Vár felújítása

A vár felújítása több szakaszban valósult meg, elsőként a déli és keleti szárnya, majd a Barbakán (barokk kapu), a felhajtóhíd, a várkápolna terei, valamint a Kanizsai Dorottya-kert rekonstrukciója fejeződött be. Kialakítottak egy modern kor igényeinek megfelelő Látogatóközpontot is. A falai között a történelmünk különböző időszakai járhatók be.

Népszerű látnivalók és kiállítások

A Siklósi Vár az egyik legmodernebb hazai vármúzeum, ahol mindenki megtalálja az érdeklődéséhez közel álló látnivalót. A várban az állandó, és időszaki kiállítások mellett színházi és könnyűzenei eseményeket rendeznek. Kedvelt látnivaló a Tenkes kapitány Panoptikum, amely a film egyes jeleneteit eleveníti fel a filmbéli szereplők ruháiba öltöztetett figurák segítségével.

A Déli-szárny nevezetes látnivalója a 15. századi gótikus zárterkély. Állandó kiállítás keretében tekinthető meg a várbörtön kicsi cellái, amelyek bemutatják a puritán berendezéseket és a  fogvatartáshoz használt eszközöket. A várban jelentős kínzástörténeti kiállítás is helyet kapott, megtekinthetők a kényelmesebb nemesi börtöncellák és a kínzókamra, a korszakban alkalmazott kínzó és kivégző eszközök. Érdemes megtekinteni a gyilokjárót, amelyek a várlátogatók legkedveltebb várrésze, a Barbakán és a Kanizsai Dorottya-kert felett található.

Egyéb látnivalók

  • Reneszánsz bútorkiállítás
  • Bormúzeum is vinotéka
  • Középkori fegyver és hadtörténeti kiállítás
  • Lovagi kiállítás
  • Kanizsai Dorottya imafülkéje
  • Játékország

Siklósi Vár, Játékország, hercegnő szoba

A belső várat a várkerület veszi körül, a hat hektáros terület napjainkban koncerteknek és fesztiváloknak ad otthont.

Nyitvatartás

Január 2.-február 28. között keddtől-vasárnapig : 09:30-17:00 óra között tart nyitva.

Március 1.-április 30. között hétfőtől-vasárnapig : 09:30-17:00 óra között tart nyitva.

Május 1.-augusztus 31. között hétfőtől-vasárnapig : 09:30-18:00 óra között tart nyitva.

Szeptember 1.- december 31. között hétfőtől-vasárnapig : 09:30-17:00 óra között tart nyitva.

Zárva tart december 24-én és január 1-jén!

Jegyárak

Belépőjegy felnőtteknek: 1900 Ft

Belépőjegy gyermekeknek (6 éves kortól): 700 Ft

Belépőjegy diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak: 1000 Ft

70 év felett, és 0-6 éves korig a belépés ingyenes. A Játékországba családoknak a belépés ingyenes. Egyéb kedvezményekről információ található a vár honlapján, a https://www.siklosivar.hu/hu/araink alatt.

Elérhetőség

7800 Siklós, Vajda János tér 3.

Telefonszám: +36 72 579 090

Web: www.siklosivar.hu