Varsó Főtér

Varsó

A Visztula-folyó partján fekvő, 1,7 milliós nagyságú Varsó Lengyelország fővárosa, kulturális és ipari központja.

Varsó jelenlegi városképe alapvetően modern, a II. világháború szörnyű pusztításai történelmi óvárosát a földdel tették egyenlővé. A háborút követően a varsói óváros épületeit az ott található Királyi palotával együtt egyenként rekonstruálták, a példás helyreállításért később a városrész felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

 

Varsó óvárosa

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást.

Múzeumai közül külön említést érdemel a Varsói Történelmi Múzeum, ahol a város történeti emlékei mellett a háborús pusztításokról és helyreállításokról is megdöbbentő dokumentumokat láthatunk.

Elnöki Palota Varsóban

A város központjában emelkedő Kultúra és Tudomány Palotája Varsó legmagasabb épülete, harmincadik emeletéről gyönyörködhetünk a panorámában.

Emellett Varsó pezsgő kulturális életét tapasztalhatjuk meg az óváros nagyszámú kulturális intézményében, múzeumában, kiállítóhelyein és vendéglátóegységeiben is.