várna bulgária

Várna

Az ország ’tengerparti fővárosának’ is nevezett Várna látnivalóival, programjaival, tengerparti strandjaival az egyik legkedveltebb üdülőhely a Fekete-tenger mentén. Műemlékei közül kiemelkedik az egykori római fürdő, melynek közel  400 hosszú csatornarendszere szinte teljes épségben megmaradt.

A Fekete-tenger partján fekvő, a hasonló nevű Várnai-öbölben elnyúló Várna Bulgária harmadik legnagyobb városa.  Az ország ’tengerparti fővárosának’ is nevezett Várna látnivalóival, programjaival, tengerparti strandjaival az egyik legkedveltebb üdülőhely a Fekete-tenger mentén. Sok turistát vonzanak a közelében létesült népszerű üdülőhelyek is, mint Albena és az ’Aranyhomok’ üdülőövezete.

Várna klátnivalók: katedrális

A tengerpart és a kikötő között húzódik az óváros, melynek egyik legjellegzetesebb épülete a sokkupolás katedrális. Műemlékei közül kiemelkedik az egykori római fürdő, melynek közel  400 hosszú csatornarendszere szinte teljes épségben megmaradt. Múzeumai közül a legismertebb a Régészeti Múzeum és a Tengerészeti Múzeum. Várna további nevezetességének számit az ’Akvárium’, ahol a Fekete-tenger jellegzetes élőlényeit tekinthetjük meg.

Várna látnivalók

Mária Mennybemenetele katedrális

A hatalmas ortodox templomot 1880-ban kezdtél el építeni a Szent Cirill és Method téren Várna központjában. Az óváros legjellegzetesebb épülete, a szentpétervári Peterhof templom alapján készült helyi alapanyagokból, Bulgária legnagyobb ortodox katedrálisa Hat rézkupolája Várna egyik fontos jelképe. A templomot számos freskó díszíti, de az 1960-ban készült ólomüvegablakait is érdemes megcsodálni.

várna katedrális

Tengerparti Park

Közvetlen a strand mellett található a Tengerparti Park (Morska Gradina, mely nemcsak Várna egyik szimbóluma, de Bulgária egyik legnagyobb és leglátogatottabb közparkja.

Több kilométer hosszan húzódik a modern tájépítészet egyik gyöngyszeme. A terület a 19. században egy üres mező volt, majd 1862-ben a város oszmán kormányzója egy kis park kialakítását indította el, és 1881-ben, a fejlesztések eredményeként, egy nagyobb városi parkká építették ki. Stílusát a formális és szabad stílusú kertkompozíciók keverékeként jellemezhető. A Tengeri Kert látnivalói közé tartozik a Delfinárium, az Állatkert, az Obszervatórium, a Planetárium és a Tengerészeti Múzeum. Egyéb sport és turisztikai látványosságok, uszoda, teniszpálya mellett, szabadtéri színpadi előadások kínálnak színvonalas szolgáltatást.

morska gradina varna

Nemzeti Obszervatórium és Kopernikusz Planetárium

A Balkán legnagyobb és legmodernebb planetáriuma 1968-ban nyílt meg. Kupolája több mint 10 méter, és 5500 csillag képét tudják rá felvetíteni. manapság mesterséges műholdak megfigyelésére szolgál. A érdeklődőknek lehetőséget kínál egy speciális csillagászati eszköz segítségével az űrről való tudás bővítésére és a Naprendszer vizsgálatára.

Várna Nemzeti Obszervatórium és Kopernikusz Planetárium

Várnai Delfinárium

A Primorski Parkban található a Delfinárium, mely 1984-ben történt nyitása óta egyik kedvelt látványossága különösen a kisgyerekes látogatóknak. A futurisztikus épületkomplexumban az edzők által négy nyelven tolmácsolt látványos delfin-show-t lehet megtekinteni.

várna delfinárium

Várnai Akvárium

A várnai akvárium szintén a Primorski Parkban található, egyike a legismertebb épületnek, 1932-ben nyitották meg. A Várnába látogatók körében a Tengeri Kert mellett a legnépszerűbb szórakozás. Az akvárium három csarnokában a kipreparált halak, rákok, delfinek mellett a Fekete-tengerben és a Dunában honos állatokat lehet élőben megtekinteni. Legalább száz féle fajban lehet gyönyörködni a cápákon a kagylókon át, a tüskés rájákig.

Várnai Akvárium

Állatkert

A várnai állatkertet még az 1950-es években kezdték el építeni, jelenleg az eredeti élőhelynek megfelelően 17 állatfaj figyelhető meg, és olyan különlegességek, mint a fekete hattyúk is, melyek Bulgária szerte csak itt láthatóak.

várna állatkert

Tengerészeti Múzeum

Szintén a park területén található, a múzeumban az első kiállítást 1923-ban nyitották meg, először a 19. századtól összegyűjtött kiállítási anyagokból. Napjainkban hadtörténeti múzeumként Bulgária tengerészeti örökségét is felvonultatják. Láthatóak a háborús flották darabjai, horgonyok, zászlók, de a tengerészek és tisztek egyenruháit is megismerhetik a látogatók.

Várna Tengerészeti Múzeum

Régészeti Múzeum

A régészeti múzeum Várna környékén feltárt leleteket mutat be a kőkorszaktól a középkor végéig. Az időrendbe állított leletek között található már időszámítás előtt 5000 körülit is. A régészek  feltárták, hogy Várna már akkoriban egy virágzó kulturális központ volt, amelynek a hirtelen tengerszint emelkedés vetett véget. De a környéken tárták fel Európa legrégebbi vezérsírját, és az itt talált arany a világ legrégebbi aranyaként van számon tartva. A várnai leletek felsorakoztatják a trák, a hellén kori civilizációs emlékeket. Ebben az időben Odessosnak, víz melletti településnek nevezték. Nemcsak fontos kikötő volt, de komoly erődöt építettek a Krisztus előtti időkben.A rómaiak uralma alatt korban a város tovább fejlődött, az erőd várfalait megerősítették, fürdőket és templomokat építettek. A városban feltárt római kori fürdőkben feltárt leleteket a Régészeti Múzeumban állították ki, mint a Niké szobrot, a delfin alakú kézmosót, amely latrinadísz volt.

várna régészeti múzeum

 

Római fürdők

A római fürdők, melyek a város leghíresebb nevezetességei, Bulgária legjobb állapotban fennmaradt épületeiként tartanak számon, csatorna rendszere szinte teljes épségben megmaradt. A Balkánon épült legnagyobb fürdőépületeket a 2. században építették, és egészen a 3. század végéig használták. A kőből és téglából épült fürdőben a fürdés mellett a közösségi élet helyszíneként, a tisztálkodás mellett beszélgettek, üzletet kötöttek, de alvás és evés helyszíne volt.  Igazi különlegessége a megmaradt fűtési rendszere, mely a dupla padlóhoz kapcsolódik.

várna római fürdők romjai

Preslaw sétálóutca

A 20. század elejéig a Preslaw utca volt a város főutcája. Várna történelmi részén, számos építészeti műemlék található. Romantikus hangulata miatt kedvelt sétálóhelye a turistáknak.

varna Preslaw utca

Látnivalók Várna közelében

Kőerdő

A kőerdő a várna csata közelében található különleges természeti jelenség, amely egyetlen sivatagos helye Bulgáriának. A számos kőoszlop ebből a 7 méteres magasságot eléri, és hihetetlen, hogy nem emberi kéz alkotta.

Várna Kőerdő

Várnai csata emlékmúzeuma

Várnától nyugatra fekszik a múzeum, mely emléket állít az 1444-es várnai csatának, amelyben a törökök ellen vereséget szenvedett II. Ulászló magyar király és Hunyadi János által vezetett sereg.

várna csata múzeuma

Euxinograd palota

Euxinograd palota korábban egy kolostorépület volt, és miután I. Ferdinánd bolgár király lett, francia építészekkel francia kastélyokhoz hasonló módon építette át. Az impozáns épület 8 kilométerre található Várnától.

várna Euxinograd palota

Aladzha kolostor

Várna külvárosához közel, 14 kilométerre található az Aladzha ortodox kolostor, ahol szerzetesek celláját és a kápolnát a puha homokkőbe vájták a 13. és 14. században.

varna Aladzha kolostor

Várna Szállás

A Várnába utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányban. A portálon, magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok: hostelek, szállodák, apartmanok között. Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt, az olcsó várnai szállásoktól kezdve a középkategóriájú 2 és 3 csillagos várnai szállodákon keresztül a magasabb, 4 és 5 csillagos szállodákig! A foglalási szolgáltatás ingyenes.
Miért érdemes itt foglalni?
• Folyamatosan bővülő kínálat
• Több mint 320 szállás Várnában
• Azonnali visszaigazolás
• Olcsó várnai szállások
• Magyar nyelvű szálloda leírások
• Szállás Várnában a legjobb áron
• Számos keresési lehetőség
• Szállodai akciók, kiemelt várnai szállások
• Gyors, egyszerű, kényelmesBooking.com