szicília nyaralás

Szicília Nyaralás

Olaszország legnagyobb szigete egzotikus és misztikus, közelségben Afrika partjaihoz. Talán nincs olyan világjáró, aki ne szeretne többször is ellátogatni a Nap szigetére, hogy élvezhesse gazdag történelmi látnivalóit, csodás tengerpartját, barátságos, igazi mediterrán temperamentumú lakóinak vendégszeretét. Fantasztikus gasztronómia, kristálytiszta, sekély vizű tengerpartok, nagyszerű életérzés és Itália eleganciája – mindezt kínálja Szicília szigete, ahol mindig süt a nap!

szicília nyaralás

Szicília Látnivalók és Nevezetességek

Palermo

Az egykori királyság és a sziget jelenlegi fővárosa, 725 ezer lakossal és egyedülálló fekvéssel. A Conca d’Oro-t, az Aranykagylót a Monte Pellegrino és a Monreale mögötti hegyek ölelik körül. A belváros, amely 200 éve még Európa legszebb városközpontja volt, már nem a régi fényében tündököl, de még így is a pezsgő élet minden változatát mutatja. A barokk a mindent meghatározó építészeti stílus, de a görög-rómaibizánci-normann-arab építészet is itt hagyta nyomait.

Palermo

A Cattedrale (Dóm) 1185 óta a város éke, normann, bizánci, gótikus, arab stíluskeverékével a világ legszebb székesegyházainak egyike. A Convento dei Capuccini mumifikált holttestei megborzongatják a turistákat, de később remek sétát tehetnek az Orto Botanico (Botanikus Kert) árnyas fái között. A Capella Palatina (Királyi Palota) a Palazzo die Normanni-n bizánci, normann és arab mesterek kézjegyét viseli.

Palermo

Monreale

Székesegyházát Benedek-rendi kolostorként alapították 1174-ben. Római koriak a bronzajtók, az Ezeregyéjszaka mesevilágát idézik a karzatok, aranymozaik borítja a 6340 m2 belső tér egészét, az elzárt vallási világot tükröző belső kolostor kertjei és kútjai pedig mesés élményeket tartogatnak az idelátogatónak. Ez a Conca d’Oro legszebb ékköve.

Monreale

Cefalu

Káprázatos normann dómjának hajója eltörpül a városra tornyosuló hatalmas hegy tömege alatt. A város egykoron a normannok kikötője és temetkezési helye volt, és egészen a 20. századig aludta Csipkerózsika-álmát. Központjának érintetlensége valószínűleg ennek köszönhető. A tenger felől gigantikus fallal védett belváros szűk utcái, a modern szállodák és a hangulatos tengerparti sétány remek hátteret nyújtanak egy nyaraláshoz.

Cefalu

Etna

Európa legnagyobb (3336 m) vulkánja az Alkantara torkolatától délre emelkedik. Szicília minden klíma- és vegetációs formáját felvonultatja. A sűrűn lakott vidék földje kb. a fele magasságig elképzelhetetlenül termékeny, a közeli, teraszokra épült városok lenyűgöző fekvésűek, lakosainak vendégszeretete évszázados hagyományokon nyugszik. A kirándulások kb. 1950 m-ig autóbusszal, utána terepjárókkal és jeepekkel történnek (a lanovka-szerű felvonót az utolsó kitörések megrongálták). A hegytetőig vezető út szakszerű vezetéssel biztonságos, nyugodtan vállalkozhatnak a túrára még vulkáni működés mellett is. Többrétegű ruházat, hosszú meleg felső mindig ajánlott!

etna

Catania

A várostól alig 30 km-re van a tűzhányó csúcsa. Az itteniek barátságban élnek az Etna-val, jóllehet a város arculatát át-átformálja egy-egy kitörés, úgy 300-400 évenként (a kárt inkább a rengések okozzák). Az utolsó 1693-ban volt, a város építészetét azóta a mélyfekete “lávabarokk” uralja. Ekkor épült a híres dóm egy normann katedrális tetejére. A Dóm tér és a belváros igazi szicíliai ötvözete a régmúltnak.

Catania

Taormina

Talán a legismertebb és leglátogatottabb üdülővárosa a szigetnek. A Peloritani – hegyek egyik nyúlványán, magasan a tenger felett fekszik Csontváry városa. A város középkori jellegét súlyos kapuboltozatú, terméskőből épült paloták, közök és terek, sikátorok és utcácskák, templomok és kolostorok hangsúlyozzák. Ki ne ismerné a híres félköríves görög színházat (Teatro Greco-Romano) és mindenkit elbűvöl a járműforgalomtól elzárt belváros, amely igazi oázis Taormina külvárosának minden elképzelést felülmúló kavalkádja és zsúfoltsága után.

Taormina

Agrigento

Ókori városmagja mandula- és olíva ligetek között búvik meg. A Valle dei Templi (Templomok Völgye) a kötelező ókori látnivalók egyike. A régészeti övezet 12 km hosszan görög és római templomok maradványait rejti. Szinte nincs olyan istenség, aki ne bírna itt emlékművel (Herkules-, Juno-, Concordia-, Castor és Pollux-, Zeus-, stb. templomok). A hangulatos séta után látogatást kell tenni a Museo Archelogico-ban, de a belváros hangulata is magával ragadó (a dóm itt is elmaradhatatlan).

Agrigento

Segesta

Segesta városa Trapanitól 41 km-re délre található. Föníciai punok alapították, de a lakói átvették a görög életstílust. Magányos hegyvidéken áll temploma és színháza, amely páratlan látnivaló a maga nemében.

Segesta

Selinunte

Selinunte görög temploma a tenger felőli platón áll. A punok alapította göröggé vált város nagy része még ma is feltáratlan, csak az Akropolisz nagyságából következtethetünk egykori pompájára.

Selinunte

Trapani

Trapani városa túlnyomórészt barokk stílusú. Kikötője, sópárlói tették minden időben Szicília egyik legfontosabb városává. A katalán gótika stílusában épült Santuario dell’ Annunziata kegytemplom és a karmelita kolostorban berendezett múzeum mellett a jezsuiták Chiesa del Collegio-ja jelzi, hogy a szerzetesrend nem vetette meg a pompát.

Trapani

Erice

Erice városa Trapanitól 14 m-re, egy tű alakú hegy tetején, mintegy 800 m-es magasságban található. Fantasztikus szerpentin vezet fel ide, ahol a szürke kőházak még a verőfényes nyári napokon is gyakran felhőbe burkolóznak. A várost karhtagoi punok alapították, a rómaiak tovább építették, de ma ismert alakját a normann hódítás idején nyerte el. A világon egyedülállóan azóta szinte minden változatlan. A város ezer éve áll mai formájában. Kinek a történelem maga kel életre, kinek pedig egy kalandfilm forgatását idézi fel. A dóm és a Castello Nomanno a város hangulati körítésével igazi ínyenceknek ajánlott turistacsemege.

Erice