Pula

Pula

Pula az Isztriai-félsziget délnyugati részén fekszik, mint Horvátország egyik leghíresebb és legnépesebb városa méltán népszerű a turisták körében. Legfőbb nevezetessége a római kori amfiteátrum. A települést hét domb határolja, míg tengerpartját öblök és félszigetek jellemzik. A város klímája kellemes, nyáron mérsékelten meleg, az időjárását nyáron a misztrál, télen a sirokkó szelek befolyásolják.

Pula első virágzása a római időszakra esett, amikor az Isztriát meghódító rómaiak katonai bázisaként szolgált.

pula

A római birodalom idején a városnak központi szerepe volt (akkori neve Pola), de a görög hajósok körében is ismert volt. Virágkora Augustus császár uralkodása idején volt, számos épületet: amfiteátrumot, színházat, palotát ebben az időben az időben építették. A középkorban háborúskodás eredményeként 1397- ben lerombolták, és innentől kezdődött a város hanyatlása.

A város második fénykora a 19. századra datálható, amikor Ausztria haditengerészeti bázisát itt építette ki.

pula

Pula látnivalók

Pula amfiteátrum

A város legfontosabb látnivalója az ellipszis alakú amfiteátrum, amely az első században Vespasianus idején épült, és fénykorában 23 000 fő befogadására volt képes. A római kori amfiteátrumok történetében az öt legnagyobb között található meg.

 

Az Ikerkapu és a városfal

Az ókorban és a középkorban a várost városfal vette körbe, és 10 városkapun keresztül lehetett bejutni a településre.

A Herkules-kapu az 1. század közepén épült. Az egykori várospalotát, a Podeszta-palotát 1296-ban építették, de napjainkban már csak a keleti oldala áll eredeti formájában.

Mellette található a kisméretű Augustus templom, amelyet az akkori városi főtéren, a Fórum szélén Augustus császár építtetett.

A Gemina-kapu, a korábbi városfal része volt, a 2. században épült. A kapu mögött található a Régészeti Múzeum épülete, kertjében találhatóak az egykori római színház romjai.

pula ikerkapu

 

 

Diadalív

A Segius diadalívet a Segius család építette saját költségén időszámításunk előtt 29.és 27. között. A család ezzel kívánta meghálálni, hogy a család a város életében fontos pozíciókat töltött be.

A kaput, amely a városfal részét képezte megőrizték az utókornak, csak a városfalat bontották el. Napjainkban forgalmas és nyüzsgő sétáló utca húzódik mellette.

Pula Diadalív

A pulai erőd

A Velencei Köztársaság idején Pula az Észak-Adria egyik legfontosabb kikötőjének és kereskedelmi központjának számított. Majd 1630-ban, védelmi célok miatt egy erőd építését rendelték el, amely nemcsak a város, de a kikötő védelmét is képes volt ellátni. A négy bástyával rendelkező tömör erődítmény ma az Isztriai Történelmi és Tengerészeti Múzeumként funkcionál. Az erődből csodálatos panoráma tárul az öbölre, és a városra.

Pula erőd

 

Pula alagútrendszer

A földalatti alagútrendszer kialakítását az Osztrák- Magyar Monarchia idejében városvédelmi céllal építették. A nagyjából ötven kilométeres, és óvóhellyel ellátott alagútrendszert a közelmúltban nyitották meg a turisták előtt.

Akvárium

A Verudela-erődben kialakított akvárium az idelátogató gyermekes családok egyik legvonzóbb attrakciójának számít. Az Adriai-tenger látványos élővilága tárul a látogatók szeme elé. Az akvárium Pula belvárosa közelében a Veredula-félszigeten található.

pula akvarium

Ferences rendi templom és kolostor

A dombokra felkúszó Ferences rendi templom és kolostor gótikus stílusban, a 13-14. században épült. A kikötő fölötti dombon ma is áll a római, majd velencei vár helyén épült osztrák citadella.

Pula strandjai

A város strandjai a délnyugati részen találhatóak, a strandok változatosak: apró kavicsosak, sziklásak illetve betonozottak. Mivel a tengerpartja általában lassan mélyül, így a kisgyermekes családok előszeretettel választják a várost az adriai nyaralás célpontjául.

pula strandok

Látnivalók Pula környékén

Kamenjak-félsziget

10 kilométer távolságban található Premantura település, a Kamenjak-félszigeten. A félsziget az Isztria legdélebbi pontja, vadregényes és festői partszakasza, lenyűgöző látványt nyújt. A félsziget egész területe természetvédelmi övezetnek számít.

kamenjak nemzeti park

Brijuni Nemzeti Park

Az Isztriai félsziget legnagyobb szigetcsoportja egykor Tito magánrezidenciája volt. Pula kikötőjéből akár szervezett túrahajóval lehet eljutni a varázslatos szigetvilágba. A szigeten a szafari parkban afrikai állatok is láthatóak szabadon. De a park Fazana településről is megközelíthető szervezett kirándulás keretében, amely Pulától néhány kilométerre található.

brijuni nemzeti park

Rovinj

A festői város Rovinj Pulától körülbelül 30 kilométer távolságra van, a kiálló szirtfokra épült település talán Horvátország legszebb városa.

Rovinj

Pula Szállás

A Pulába utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányban. A portálon, magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok: hostelek, szállodák, apartmanok között. Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt, az olcsó pulai szállásoktól kezdve a középkategóriájú 2 és 3 csillagos pulai szállodákon keresztül a magasabb, 4 csillagos szállodákig akár közvetlenül a tengerparton! A foglalási szolgáltatás ingyenes.


Booking.com