Kassa

Kassa (szlovákul: Košice), Szlovákia második legnagyobb városa a Hernád-partján fekszik a magyar határtól mindössze 16 km távolságban. Katolikus és evangélikus püspöki székhely; műemlékeivel, múzeumaival egy egész napos programot kínál az idelátogatóknak.

A város fő látnivalói – a kassai dóm, Szt. Mihály-kápolna, nemesi paloták, 19. századi polgári házak, múzeumok stb – nagyobbrészt a mintegy 800 méter hosszú, orsó alakban elnyúló főutcáján, illetve annak közvetlen közelében találhatóak, gyalogszerrel könnyen bejárhatóak.

Szent Mihály-kápolna, Kassa
Szent Mihály-kápolna, Kassa

A város legkiemelkedőbb műemléke, a gótikus építészet nagyszerű alkotása, a Szt. Erzsébet püspöki székesegyház, a kassai dóm. A dóm helyén már a 13. században állt egy templom, amely 1378-ban leégett. Ezt követően kezdték el a dóm építését, de csak 1521-ban fejezték be teljesen. A háromhajós-csarnoktemplom 1556-ban tűzvész áldozata lett, csak négy oltára maradt meg.

Mai alakját a 19. századi megújítása után nyerte el, átépítésének terveit Steindl Imre, a pesti parlament tervezője készítette. A dóm altemplomában helyezték el II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait. Főoltárának festményei 1474-1477 között készültek.

Kassai dóm
Kassai dóm

A dómtól délre találjuk az 1330-40-es években épített Szt. Mihály kápolnát. A gótikus stílusban épült temetőkápolnában 17 régi sírkő van. A kápolna belsejében részben még eredeti freskók vannak.

A dóm északi oldalán áll az 16. század közepén épített Orbán-torony, helyén a nagy tűzvész áldozatául esett vörös torony állt. Eredeti 1556-ban készült harangja 1967-ben megsemmisült, ma már csak a harang másolata látható.

Az Orbán-toronytól távolodva az Állami színház épületéhez jutunk. A 19. század végén eklektikus stílusban emelt épület helyén állt egykor a városháza.

Orbán-torony, Kassa
Orbán-torony, Kassa

A ferences rendiek temploma a 14. század végén épült. Az eredeti gótikus templomból mára kevés maradt meg, jelenlegi barokk-copf formáját a 18. századi átépítésekor nyerte el.

A város legrégebbi egyházi épülete a domonkos templom. A 13. század végén felállított templom koragótikus stílusban épült. A nagy tűzvészben megrongálódott, majd a 18. században barokk stílusban átépítették.

Az egykori jezsuita, ma premontrei templom a 17. század utolsó harmadában épült. A barokk épület 1811-ben került a premontrei rendhez. A kolostor épülete a 15. században a király háza volt, később főkapitányok háza, majd iskola. Falai között megszállt többek között Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, I. Rákóczi György is.

Nemzeti Színház, Kassa
Nemzeti Színház, Kassa

A város főutcáján több egykori nemesi palotát is találunk. Az 1899-ben épített Andrássy-palota földszintjén egykor a város legkedveltebb kávéháza működött, jelenleg pedig egy cukrászda működik. Az egyemeletes, klasszicista stílusú Forgách-palota a 18. század végén épült, jelenleg könyvtár működik falai között. A püspöki palota 1804-ben épült a püspökség létesítésekor. A három korábbi ház összevonásából kialakított épületet a 19. század közepén és végén is átalakították. A barokk stílusú Csáky-Dessewffy palotát a 19. század elején építették. A szintén barokk stílusú Barkóczy palotát a 18. század közepén építették


A Lőcsei-ház Kassa legrégibb ma is álló polgári épülete. A 15. században épült házat 1642-ben Lőcse városa vette meg a kereskedői számára, nevét is innen kapta.

A kassai dóm
A kassai dóm épülete
 

 

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement