diadaliv arc-de-triomphe

Diadalív

I. Napóleon rendelte el 1806-ban a Charles de Gaulle téren (korábban Étoile) található emlékmű megépítését, de nem érte meg 1836-os felavatását. Csak földi maradványait vitték keresztül a Diadalív alatt 1840. december 15-én, útban végső nyughelyére, az Invalidusok templomába. A neoklasszikus emlékművet Jean Chalgrin tervezte a római Titus diadalív mintájára. A Diadalív a francia katonaság dicsőségét, főképp a napóleoni háborúk alatt aratott győzelmét hirdeti. Napjainkban Franciaország egyik legnevezetesebb látnivalója.

Oldalain a napóleoni háborúk jeleneteit láthatjuk relief-ek formájában. A tetejére lifttel vagy 284 lépcső megmászásával juthatunk fel, ahonnan teljes egészében elénk tárulhat a szabályos, szimmetrikus párizsi városépítés látványa. A francia nemzeti ünnepen, július 14-én innen indul a katonai felvonulás, és itt ér véget a világ egyik leghíresebb sugárútja, a Champs-Elysées, ami a Concorde tértől húzódik idáig.

párizs diadaliv arc-de-triomphe

Az Étoile-on magasodó emlékmű egyvonalban található a Louvre és a Défense-i modern Diadalív (Grande Arche de la Fraternité) építményeivel. A koncepciózus városrendezés eredménye a Nap járásának megfelelően keletről nyugatra tartó Axe Historique, azaz Diadalút, Királyi út, melynek (akkori) középpontján épült fel az 50 m magas Diadalív. Az Arc de Triomphe Európa legmagasabb diadalíve.

1885. május 22-ről 23-ra virradó éjszaka Victor Hugo, a nagy francia író holtteste nyugodott a Diadalív alatt, mielőtt eltemették őt a Panthéon-ban.

Megközelítés:

– Gyalog a Szajna partján, majd a Concorde téren, és a Champs-Élysées-n át
– 1-es, 2-es, 6-os metró, és RER A: Charles de Gaulle – Étolie megálló.

Belépőjegy:

– 12 €
– Érvényes a múzeumbérlet

Nyitva tartás:

– Április-szeptember: 10:00-23:00.
– Október-március: 10:00-22:30.