Athén

Athén

Athén Görögország fővárosa, az európai kontinens legdélebbi fővárosa, nevét az ókori görögök városvédő istennőjéről, Athénéről kapta. A város az Attikai-félszigeten található, és két dombjáról, az Akropoliszról és a Lykovittosról csodálatos panorámában mutatkozik meg Athén szépsége.

Görögország lakosságának egyharmada él a görög metropoliszban, és Dél-Európa egyik legnépesebb városának számít.

Az európai civilizáció bölcsőjének nevezett város páratlan fekvése, történelmi és kulturális öröksége miatt a világ egyik legnépszerűbb úti célja. Természeti szépségei, kellemes klímája miatt az év szinte minden évszakában, de különösen tavasztól késő őszig nyüzsög a turistáktól.

Athén

A történelem egyik legrégebben lakott településének számít, már hétezer évvel ezelőtt is lakták. A görög kultúra emlékeit számos műemlék őrzi, minden egyes darab hűen tükrözi a antik kultúra páratlanságát.

A legjelentősebb műemlékek Athén aranykorából, az időszámítás előtti ötödik századból maradtak fent. Athénról általában az Akropolisz jut mindenki eszébe. Turisták milliói keresik fel a monumentális építészeti romjait, amely elsőként kapta meg az Európa Kulturális Fővárosa címet és 1987 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján.

Emellett az ókori Athént tartják a demokrácia, a politika tudományok a művészet, a sport bölcsőjének.

Athén

Még időszámításunk előtt 776-ban a városban rendezték meg először az olimpiai játékokat. Az egykori stadion maradványaira épült az első újkori olimpia épületének, a Panathenaic stadionnak az épülete.

Ókori márványszínházában, a Dionüszosz színházban minden nyáron az Athéni Fesztivált rendezik meg.

A város legnépszerűbb látnivalói közé tartozik a Fellegvár alatt elterülő Plaka negyed, amelynek tavernái, kávéházai mindig nyüzsög a turistáktól. Igényes éttermei a mediterrán ízek kedvelőinek különleges görög ételeket kínálnak.

athén akropolisz

Athén egyik leghíresebb épületében, az Akropolisz Múzeumban az átlátszó üveg padlózata alatt látható az ókori feltárt város.

Az Athéni Régészeti Múzeumban megtekinthető egy antik szerkezet, amely számológép és csillagászati eszköz, melyek fényévekkel megelőzte a korát.

Athén Szállás

Az Athénba utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő szállást a legjobb ár-érték arányban. A portálon magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok:hostelek, szállodák és apartmanok között.

Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt, az olcsó athéni szállásoktól kezdve, a középkategóriájú 2 és 3 csillagos athéni szállodákon keresztül a magasabb, 4 és 5 csillagos szállodákig! A foglalási szolgáltatás ingyenes.Booking.com

Athén látnivalók

Akropolisz

Az Athén jelképének számító Akropolisz az ókori görög világ műemlék komplexuma, amely fent maradt az utókornak. A város központjában emelkedő fellegvár romjait évente körülbelül 1 millió turista keresi fel. Az Akropolisz kompozíciója egyértelműen bemutatja, hogy az ókori görögök mekkora tudással rendelkeztek a városépítészetükben.

akropolisz

Az Akropolisz történelme egybe fonódik Athén történelmével. A korábbi időkben, i.e. 5. században erődítményként funkcionált. Athén városállammá alakulásával és a perzsák feletti győzelmet követően (i.e. 452-ben) vezető szerepre tett szert az ókori városállamok között. Athén virágkorához köthető a sziklás domb vallási épület komplexumának az átalakítása. A legfontosabb műemlékek, amelyek Pheidias szobrász nevéhez köthetőek, ebben az időben épültek: a Parthenon, az Erechtheon, a Propylaea, és az Athena Nike temploma. Az épületegyüttest építését főként hadizsákmányból finanszírozták, és az idegen hódítók felett aratott győzelmeknek tisztelegtek.

Az épület komplexumban több mint 20 épület állt. A legfontosabb műemlékek mellett érdemes megemlíteni Heródes Atticus Ódeionját, amely színházként és zenei előadóteremként funkcionált, és az Akropolisz déli oldalán lévő Dionüszosz színház épületét.

akropolisz

Agora

Az ókori görög városállamok korában az agora volt az egyik legfontosabb mivel egyben volt piactér gyülekezőhely és szentélykörzet. Ebben az időben a város kereskedelmi és társadalmi életének lényeges mozzanatainak volt helyszíne. Az agora feltárása csak 1931-ben kezdődött meg, de a közelében található római piactér, a fórum feltárása még napjainkban is zajlik. A klasszikus agorák között a legjobb állapotban az athéni maradt fent.

Athén Agora

Az időszámításunk előtt 6. században épült épületegyüttes amellett hogy pénzverde, gabona elosztó funkciót látott el, helyet adott az athéni állam 10 hadvezérének, strategosának a tanácskozásának. Az agora templomának, amely több funkciója volt, az egyházi rendezvényeken kívül a város tisztségviselőinek elszállásolását is biztosította. Az agorában ezen kívül számos vallási célú épület maradványait tárták fel. A közutakkal szegélyezett tágas téren álltak a hivatali épületek, a tanácsház, a bíróság és a levéltár.

Héphaisztosz temploma

Az Agora leghíresebb épülete a Héphaisztosz temploma, amely a kovácsmesterségnek, és a tűz istenének tiszteletére építettek. A márványból készült templom egyike a legjobb állapotban fent maradt dór stílusú templomnak.

 

Athén római kori látnivalói

Hadrianus császár, az egyik legjelentősebb császára uralkodója volt a Római Birodalomnak, amelynek a legnagyobb kiterjedése az ő uralkodásának idejéhez kötődik. Athén, mint a birodalom egyik legfontosabb városállama kiemelt helyet foglalt el a császár életében, számos épület, például az Olümpiai Zeusz templom befejezése is az ő nevéhez fűződik.

 

A római kori fórum

A görög agorához közel, keleti irányban tárták fel a római időkből származó piacteret, a fórumot, amely a rómaiak hódítása után átvette a görög agora funkcióit. Nevezetessége még a római fórumnak a török hódoltságból kitűnő állapotban fennmaradt ottomán imaház, a Fethiye mecset.

Athén római kori fórum

Hadrianus könyvtára

Az Akropolisz északi részén, a fórum mellett található Hadrianus római császár 132-ben épült könyvtárának romja. Az ókori kulturális központként működő épület egyik ékes bizonyítéka a hellén építészeti kultúra újabb virágkorának.

A könyvtárban a papirusz tekercsek tárolása mellett különféle termekben olvasósarkok és előadóterek előadótermek kaptak helyet, emellett tartozott hozzá egy kiskert, amely tökéletes hely volt az ókoriak számára pihenésre és elmélkedésre. Az épület máig legjobb állapotban a márvány korinthoszi oszlopokkal ékesített oldalfala maradt meg.

Athen Hadrianus könyvtára

Hadrianus diadalíve

Az uralkodó tiszteletére emelt műemlék 132-ből maradt fenn. A diadalívet helyileg Athén stratégiailag legfontosabb helyén a régi athéni városrész és az új római városrész határánál emelték.

A diadalív építéséhez a híres attikai márványt használták, amelyből az Akropolisz épületeit is építették.

Athen Hadrianus diadaive

Szelek Tornya

A torony i. e. 40 környékén épült, nevezetességét az adja, hogy nyolcszögletű torony oldalai a várost uraló szelek irányát mutatják.

Külső részén több napóra található, belsejében pedig egy vízóra volt, amelyet az Akropoliszról lefolyó víz működtette. A tetejét a szél nyolc istenét ábrázoló dombormű díszíti és a tenger istenének, Tritónnak a bronzszobra. A torony harangtoronyként és templomként funkcionált.

athen Szelek Tornya

Zeusz temploma

Az Akropolisz lábánál található templom az Olympiai Zeusznak szentelték. Építése több évszázadon keresztül zajlott, és befejezése Hadrianus császár uralkodása alatt történt.  Az ókori Görögország legnagyobb szentélyének számít, megmaradt romjai az ókori építészet remekműve.

A monumentális szentélyt több száz márványoszlop tartotta, belső terében arannyal és elefántcsonttal díszített Zeusz szobor található, amellyel az ókori görögök a legmagasabb Istenének tisztelegtek. Az ezt követő évszázadokban fosztogatták, és a múlt században egy viharban az egyik oszlopa is megdőlt.

Athén Zeusz temploma

Panaghia Kapnikaréa templom

Athén bizánci korát mutatja a 11. században épült templom, amely a jellegzetes kupolájával gyönyörű példája a kor építészetének. A műemlék az Ermou utcában, egy kis téren található meg.

A templomot a lebontástól a 19. században I. Ludwig bajor király mentette meg, aki a belsejét a közép-bizánci időknek megfelelő ikonográfiával díszíttette.

athen Panaghia Kapnikarea

Dionüszosz színház

Az Akropolisz alatt található színház, amelyet a bor és a földi örömök tiszteletére építettek. Az épület már az ókorban is fontos szórakoztató intézmény volt, de a teátrum napjainkban is helyszíne az Athéni Fesztiválnak.

A tökéletes akusztikával ellátott, a római kori boltívek alatt az előadások és a Dionüszosz ünnepek alatt akár 1500 főt is befogadhatott, máig fennmaradtak a isten papjai számára fenntartott márvány ülőkék.

athen dionysus temploma es szinhaza

Akropolisz Múzeum

Az Akropolisz lábánál található múzeum Athén egyik leghíresebb újkori épülete, 2010-ben rangos építészeti díjat nyert el. Átlátszó üvegpadlója alatt az ókori város feltárt része elevenedik meg.

Athen Akropolisz Muzeum

Nemzeti Régészeti Múzeum

Az ország legnagyobb régészeti gyűjteményével rendelkező múzeum nemcsak a helyi, de az egész ország területén feltárt remekműveket őrzi. A múzeumot a 19. században alapítottak, és teljes vertikumát nyújtja az ókori Hellász művészetének.

A tematikus kiállítótermekben a Mükénében feltárt emlékek és az akropoliszi leletek mellett az archaikus és a klasszikus kori síremlékek láthatóak. Az Antiküthérai mechanizmusnak nevezett kalkulátor a számítógép ősének tekinthető, csillagászati készülék is egyben. Segítségével az ókori papok nemcsak a nap és holdfogyatkozásokat, de az olimpiák idejének kitűzésére is használták.

Athen Nemzeti Regeszeti Muzeum

Syntagma tér, őrségváltás

A Syntagma téri őrségváltás az athéni látogatás egyik izgalmas attrakciója. Az Elnöki Gárda katonái hagyományos öltözékben a nap folyamán a görög parlament épülete előtt állnak. Az őrségváltásra naponta 11-kor kerül sor, amelyet az ismeretlen katona emléksírjánál végzik különleges koreográfia szerint zajló ceremóniával.

Syntagma tér athén

A Plaka negyed

Az Athénba utazó turisták körében a Plaka negyedben való séta az egyik legvonzóbb turista attrakció. A római kori Fórum és a Hadrianus könyvtára közelében található zegzugos, lépcsős sétálóutcácskában remek éttermeket és hangulatos kávéházakat találhat a látogató.

athen plaka

Panathenaic stadion

A stadion nem csak Athén, de Görögország egyik legjelentősebb kulturális és turisztikai műemléke.

A modern olimpiai játékok kezdetétől, 1896-tól innen indul az olimpiai láng az olimpiai játékok városaiba.

Az ókori épület i.e. 330-ban épült, az Athéné istennő tiszteletére megrendezett Panathénai játékoknak, és körülbelül 60 000 ember befogadására volt képes.

A mai is látogatható stadiont 1896-ban építették át.

Panathenaic stadion Athén