pompeii

Pompeii romvárosa

Pompeii az ókori Római Birodalom egyik leggazdagabb városának számított, Nápolytól délkeleti irányban a Vezúv tövében található. Évente több millió turista keresi fel, a római Colosseum mellett az egyik leglátogatottabb műemlékek sorában található. Pompeii romvárosa a Világörökség részét képezi Herculaneum városával együtt, amely szintén Vezúv 79-es kitörése áldozatául esett. A tudósok véleménye szerint a nagy Pompeii Projekt régészeti kezdeményezésnek az adja a jelentőségét, hogy nemcsak a Római Birodalomról, életvitelről szerzett tudást forradalmasítja, de az itt élők genetikai profilja, életmódja étrendje is megismerhetővé válik.

pompeii

Időszámításunk után 79-ben a Vezúv kitöréséből származó vulkáni hamu és lapilli kőzetdarabok nemcsak betemették, de évszázadokra lakhatatlanná is tették a várost.

A későbbi évszázadokban történő csatározások, járványok és további vulkán kitörések, földrengések megakadályozták fejlődését.

A feltárt romvárosban járva a látogató benyomást szerezhet a római kori város lakóinak életmódjáról.

pompeii

A feltárás annak a ténynek köszönhető, hogy a 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkájába fogtak. A régészeti munkák során kiderült, hogy a városnak három központi része volt:

A központjában a Fórum állt, ahol a középületek mellett található Jupiter temploma. A Fórum Triangolare részében a színházak épületei húzódtak, majd a harmadik részben az Amfiteátrum mellett az ókori ifjak edzőpályája a Grande Palestra található.

pompeii

Fontosabb látnivalók

Antiquarium

A romváros szabadon lévő romjai mellett érdemes felkeresni az Antiquarum Múzeumot, mivel az időjárás viszontagságainak kevéssé ellenálló, és törékeny tárgyakat itt helyezték el. Nemcsak használati tárgyak, de hajók, bútorok kereskedelmi tárgyak tekinthetőek meg.

pompeii antiquarium

Fórum

Az oszlopokkal határolt városközpont számos látnivalót fog közre. A Jupiter templomát, az élelmiszer értékesítés helyszínét a Macellumot, a csarnokot, melyben gyapjú értékesítése folyt, de a városi tanács gyülekezőhelye a Curia is itt található.

A Fórum területe további templomokban is bővelkedik, székesegyház és a 48 oszlopból álló Apolló temploma megtalálható. További különlegesség az újonnan megnyitott otthon, melyben egy gazdag család életmódjába nyújt betekintést.

pompeii forum

Színházak

Pompeii területén a lejtős talajba épített Nagyszínház, a Teatro Grande mellett kisebb fedett római kori színház épülete maradt meg. A közelben látható a gladiátor laktanya maradványa.

pompeii szinhaz

Terme Stabiane  Stabian fürdő

Pompeii egyik legjobb állapotban levő fürdő épületében látható, hogy a férfi és női fürdőket elkülönítve építették. A víz fűtésére kályhákat használtak, de körbejárható a létesítmény melyben látható a hidegfürdő, az öltöző, a meleg fürdő és padlózatot, falakat fűtő légcsatornák.

Pompeii Terme Stabiane

Házak Pompeiiben

Diomedes villa

A vulkánkitörés áldozatául esett ház földalatti folyosójában nők és gyerekek holttestét tárták fel, de a kertajtó közelében egy férfi keze egy kulccsal, és mellette egy rabszolga pénzzel és értéktárgyakkal őrizte meg a szörnyű pusztítást.

Menander háza

A tökéletes állapotban levő házba lépve látható a gazdag kereskedő család életvitele.

A Faun háza

A ház Pompeii egyik legérdekesebb kúriája, viszont látványos kincsei, mozaikjai a nápolyi múzeumban vannak kiállítva.

A tragikus költő háza

A ház a küszöbén elhelyezett híres mozaikról nevezetes melyen egy láncos kutya „Cave Canem”- Óvakodj a kutyától- felirat olvasható.

Thermopolium

A vendéglő teljes felszereltségében megmaradt, az ivóedények, vízforraló, tűzhely, és lámpák mellett a pulton lévő pénz az utolsó vendég tartózkodását örökíti meg.

Újkori ásatások

A romvárosnak számos feltáratlan része van, többek között a feltáratlan északi részen, de a közelmúltban egy magas rangú katonatiszt felszerszámozott lovának megkövült maradványait tárták fel egy külvárosi villában.

Geometrikus mozaikok háza

Az újonnan restaurált emlékek közé tartozik a Geometrikus mozaikok háza, mely híres fehér és fekete kővel kirakott padlómozaikjáról, és egyike a legnagyobb Pompeii épületeknek.

Stephanus ványolója

Az ókori város legnagyobb mosodája, a hajdani gyapjúkészítő és kelmetisztító műhely feltárása az 1900-as évek elejéhez köthető. A látogatókat a mosodában járva ugyanaz a látvány fogadja, mint anno az ókori vendégeket.

Nemcsak a háztartás eszközei, de a konyhai grillező, a mosásra szolgáló medencék, az emeleti kelmeszárítók is megtekinthetők.

pompeii romvarosa

Belépőjegy

Az online elővétel során a jegy: 15 €,  Uniós állampolgároknak 18-25 éves kor között 2€,

Nyitva tartás

Hétfőtől- péntekig 09:00-17:00-ig, az utolsó belépés 15:30, Szombat-vasárnapig 08:30-17:00-ig,  az utolsó belépés 15:30.

Zárva: január 1. május 1. és december 25.

pompeii romvaros

Tippek- érdekességek

Az ásatási terület több látogatási útvonalon (hosszabb- rövidebb) járható be, és fontos kiemelni, hogy akadálymentesített útvonalon a mozgásukban akadályozottak, de a babakocsival érkezők is könnyedén bejárhatják a régészeti park területét.

Az amfiteátrum területében emelt piramis formájú új térben állítják ki (továbbá a Nápolyi Régészeti Múzeumban) a közelmúltban nagyon jó állapotban feltárt 86 megkövült emberi testet. A kutatások azóta igazolták, hogy sokan nem tudtak elmenekülni, de az ő halálukat nem fulladás, hanem a vulkáni felhőben való elégés okozta. Erre utal görcsbe rándult testük és arcuk, de testükre égett ruhák foszlánya is ezt igazolja.

Pompeii szállásBooking.com