Óbuda Zichy-kastély

Óbuda Zichy-kastély

A kastélyt Zichy Miklós építtette 1745 után. Terveit a Budán sokat foglalkoztatott mainzi származású Jäger János Henrik készítette, a Zichyeknél udvarmesteri állást is betöltő Bebó Károly, a neves szobrász közreműködésével. Mivel azonban Jäger kőfaragó mester létére vállalt építkezést, a budai és a pesti kőműves céh 1747-ben feljelentette a budai városi tanácsnál.

A környezetétől szinte erődfalakkal elkülönülő, elnyújtott, téglány alaprajzú kastélyépület egyemeletes, oldal- és timpanonos középrésszel, 13 tengelyes keleti homlokzatával a Duna felé néz. Mindkét hosszanti homlokzatát erkély díszíti. Az épület középpontja az emeleti díszterem volt, ahova dél felől vezetett fel a kocsiáthajtóból nyíló, díszesen faragott mellvédű lépcső.

Északi végében kapott helyet a két szintet átfogó házikápolna. A helyiségeket stukkóval díszítették. 1766-ban a kamara visszaváltotta a birtokot, s a kastélyt a 18. század végén újabb épületekkel bővítette. A terven és egy 1774-es felvételi rajzon a kastély mellett dekoratív franciakert látható. A kastélyt körbevevő barokk melléképületek egy részét a HÉV építése miatt elbontották.

Az Óbuda egykori fejlődésében fontos szerepet játszó uradalom, illetve kastély az egyetlen, amely Budapest belterületén fekszik. Az együttes csaknem teljes épületállománya megmaradt. Egyedi vonás a főváros építészeti arculatában. A kastély jelenleg múzeumként működik.