kvarner

Kvarner

Kvarner vagy Kvarner-öböl egy horvát régió, ami felöleli az Adriai-partszakasz egyik felét, számos szigetet és a szárazföld egy részét. Az Adria északi partján található Moscenicka Draga és Tribanj között. A főbb városai Rijeka és Opatija. A Kvarner régiót 3 riviérára osztják: Az Opatija Riviéra, Crikvenica riviéra, Novi Vinodolski és Rijeka riviéra, plusz a szigetek és a magasabban található területek. Kvarner rendelkezik a legtisztább tengerparttal a Horvát tengerpartok közül, mivel ezen a területen laknak a legkevesebben, megközelítőleg 300,000 fő és egyáltalán nincsen ipari zónája.

A part melletti területeken és a szigeteken a mediterrán klíma uralkodik, meleg nyarakkal és enyhe téllel, míg a felvidéki területeken kontinentális klímával rendelkezik(fagyos tél, enyhe nyár).

Köszönhetően a védett földrajzi pozíciójának a Kvarner-öböl mindig népszerű volt a hódítók számára. I.e. 1200-ban az Liburni illír törzs benépesítette a Kvarner partot: az erődjeik falai még napjainkban is állnak. Az Illíreket követően jöttek a görögök, rómaiak, szlávok és a többi civilizáció egymás után. Napjainkban a Kvarner-öböl számos védett történelmi műemlékkel és építménnyel rendelkezik, köszönhetően a gazdag történelemnek.

kvarner

Kvarnerben a turizmus 1844-ben kezdődött, mikor Iginio Scarpa, rijekai patrícius felépítette a Villa Angiolina(felesége után) nyaralóját a környéken. 1878-ban a Merzljak család megépítette az első fürdőt Novi Vinodolski-ban. Az első modern hotel Opatija-ban épült 1884-ben. Az első turisták Mali Losinjba 1885-ben érkeztek egészségügyi okokból, majd 1889-ben Opatija-t kikiáltották gyógyüdülőnek.

Crikvenica, Novi Vinodolski és Rijeka a riviérák központja és legalább 200 éves turizmus múlttal rendelkeznek. Novi Vinodolski történelmi jelentősége van. Itt található a legrégebbi horvát törvény dokumentum, a Vinodol-törvény.

Az Opatija Riviéra központja Opatija, amit gyakran az Adria gyöngyének is hívnak. Opatija ismert a rendezett parkjairól és az itt található fényűző villáiról. Más ismertebb helyek a riviérán Ika, Lovran, Medveja és Moscenicka Draga… A kvarner-öbölhöz tartozó szigetek: Cres, Krk, Rab, Losinj és az ezekhez tartozó kisebb szigetek. Krk és Cres egyben a legnagyobb horvát szigetek is.

krk sziget

Krk-et a szárazfölddel egy híd köti össze és a Rijeka repülőtér is a Krk-szigeten található, Omisalj-ban. Más ismertebb helyek a szigeten Malinska, Punat, Njivice, Baska… Baska egyben történelmi jelentőségű város is. A horvát Műveltségi Emlékmű, az 1100-ban épített Baska tábla kapott itt helyet.

Cres szintén a sokféle növényfajairól(megközelítőleg 1300 fajta)  a veszélyeztetett fakó keselyűről híres sziget. Itt található a Vrana-tó, ami a tengerszint alatt 74 méterre fekszik. Losinj szigetet már 1892-ben üdülőhelyként kezelték köszönhetően a remek minőségű levegőnek és a tökéletes klímájának. A Losinj szigetvilág kisebb szigeteket is magában foglal, mint Unije, Ilovik, Susak és Vele Srakane és ezen a területen a palackorrú delfinekkel is találkozhatsz, köszönhetően az itt található  delfin rezervátumnak.

Rab az egyik legerdősebb horvát sziget, ami a nudista strandjairól is híres. Rab városát pedig egy középkorban épült fal veszi körül.

A felvidéki területek magában foglalják Delnice, Fuzine, Mrkopalj, Cabar és más ismertebb városokat, valamint az Ucka-hegy Természeti Parkot, a Risnjak Nemzeti Parkot és az Észak-Velebit Nemzeti Parkot.

Az Ucka Természeti Park az Ucka-hegy a Cirarija hegység egy részéből áll. Az Ucka-hegy természetes akadályt képez a magasabban fekvő területek kontinentális és a vízpart mentén levő mediterrán éghajlat között. A park növőnyvilága és állatvilága számos helyi fajnak nyújt menedéket. A park területén számos bicikli út és túra út található, így számos sporttevékenységet lehet gyakorolni a park területén is, mint a mászás, siklóernyőzés, vagy akár a biciklizés. A Risnjak Nemzeti Park 3 területből áll: Risnjak csúcsai, a Snjeznik hegység és a Kupa-folyó völgye. Az itt található növény- és állatvilág meglehetősen gazdag, ráadásul 3 nagy európai ragadozó él itt: medve, farkas és a hiúz. A Kupa-folyó völgye a pillangók élőhelye is, ezért a Pillangók völgyeként is emlegetik. Számos aktív tevékenységet űzhetsz a parkban: biciklizés, horgászat, állatmegfigyelés, túrázás és hegymászás.

Észak-Velebit a legfiatalabb nemzeti park Horvátországban. Ami leginkább jellemzi a parkot az az, hogy a mészkőhegység felszínének nagy részét fedetlen karszt és erdő borítja, nem mellesleg gazdag a növény- és az állatvilága is. A parkon belül számos rezervátum található: a leghíresebb ezek közül a Hajducki, Rozanski kukovi és a Visibaba rezervátum. Itt található a világ 14. legmélyebb barlangja(legmélyebb délkelet-európai barlang) is, a Lukina Jama-barlang, ami 1431 méter mély.