rovinj isztria

Isztria

Isztria egy horvátországi régió és egyben a legnagyobb horvát félsziget, ami Horvátország nyugati felén található. A 2820 km2-en elterülő Isztria két részre tagolódik: a part menti szakaszra, amit Kék Isztriának is hívnak és a belső területre, amit pedig Zöld Isztria néven is ismernek. Isztria partszakasza 445 kilométer hosszú. A fő városa Pula és a legnagyobb pedig Rovinj, Porec, Novigrad és Umag. Pár nagyobb belső város pedig Motovun, Pazin, Buzet és Labin.

Isztria már a paleolitikum korban(őskőkor) is lakott volt, amire tárgyi bizonyítékok is vannak egy kőkalapácsnak köszönhetően. A kalapácsot Pula-ban találták és kora megközelítőleg 800 000 éves. Több, mint 400 bronz- és a vaskorszaki erőd maradványait találtak a félszigeten, ami arra utal, hogy nagy népesség lakta abban a korban a területet. A rómaiak teljesen megváltoztatták a környék felépítését, utakat és városokat emeltek. A legismertebb építménye a korszaknak a pulai amfiteátrum és Porec óvárosa. A középkor alatt a városokat a dombok tetejére kezdték építeni, hogy megvédjék magukat a törzsek támadásaitól. A terület az Isztria nevet a Histri törzsről kapta.

porec

Napjainkban Isztria az egyik vezető régiója Horvátországnak a turizmus szegmensben. Isztria klímája enyhe mediterrán, ami meleg és száraz nyárban mutatkozik meg leginkább. Átlagosan a nyári hőmérséklet 24-25 fok körül van, míg a tenger hőmérséklete 23-24 fok. Isztria a legnagyobb zöld oázis az észak-Adrián.

Isztria számos természeti csodával rendelkezik. A Brijuni Nemzeti Park az egyedüli nemzeti park az Isztrián és Pula mellett található. Brijuni 14 szigetet ölel fel és gazdag növényvilággal és egyedi állatvilággal rendelkezik(zebra, elefánt, strucc, láma, tengeri teknős…). Továbbá számos archeológiai leletet tekinthetsz meg a park területén, ami leginkább a római korhoz kötődik.

Isztria 6 parkerdővel rendelkezik: a leghíresebbet Motovun erdő-nek hívják, amelyik a Mirna-folyó völgyében terül el és legismertebb élőhelye az isztriai fehér szarvasgombának. Motovun városa Isztria egy dombon alapított középkori város, ami egyben Isztria szimbóluma is. A város közelében kapott helyet egy isztriai termálfürdő is. Az Ucka Természeti Park (Ucka-hegy) egy természetes védelmi gát, ami megvédi Isztriát a belső kontinentális éghajlattól. A legmagasabb csúcsa az Ucka, amely tökéletes rálátást kínál az isztriai-félszigetre, az észak-adriai szigetekre, Velencére és az alpokra. Ucka egy tökéletes élőhely az endemikus élőlények számára, mint a fakó keselyű vagy a szirti sas.

pula

Lim-csatorna Rovinj északi részén található torkolat, amit a folyó a talajon felülkerekedve alakított ki. A torkolat úgy néz ki, mint egy kanyon, aminek az oldalai 150 méter magasra is nyúlhatnak. A víz tisztaságának és kevés sótartalmának köszönhetően tökéletes kagyló- és osztrigatenyésztőhely. A közelben található Crljenka-repülőtér lehetőséget kínál sétarepülésre is a Lim-csatorna felett.

Rovinj-tól délnyugatra található az első isztriai madártani park a Palud-öbölben. Palud egy kis mocsaras övezet, amit a környező dombok árasztanak el mindig vízzel.

Isztria híres továbbá a barlangjairól(megközelítőleg 1300 barlangot fedeztek fel eddig, de számuk folyamatosan nő). Legismertebb barlangjai: Romauld-barlang, Pazin-barlang, Mramornica-barlang és a Baredine-barlang.

Romauld a Bencés-rend tagja volt, aki egy bizonyos életszakasza után elvonult a rend tagjaitól, mert remete életet szeretett volna élni a barlangban. A barlangról abban az időben úgy hitték, hogy szellemes és sötét erők lakják, ezért senki nem akart a barlangban huzamosabb időt eltölteni. A Baredine-barlang egy védett geomorfológiai természeti emlékmű. Gazdag álló cseppkövekben és szobrokban. A barlang 132 méter mély és az alján tavakat láthatunk, amelyek gyakran elérik a 30 méteres mélységet is. Továbbá itt él az endemikus vak-gőte is.

Az isztriai partszakasz nem annyira tagolt, mint a dalmát vagy a Kvarner szakasz, de azért itt is megtalálhatod a neked való részeket. A tenger minősége kiemelkedő, ezt bizonyítja számos kék zászlóval rendelkező strand is.

Isztria vezető kemping célpont Horvátországban a több, mint 70 kempingjével és ezen táborok együttes férőhelye meghaladja a 100 000-et is. A kempingek leginkább a nyugati part mentén kapnak helyet Umag-tól egészen Medulin-ig.

Medulin

Továbbá a félsziget híres a világítótornyairól is: Összesen 9 darab található Isztrián. A leghíresebb világítótorony Savudrija-ban található, a legnyugatibb pontján Isztriának, ami egyben a legidősebb aktív világítótorony Horvátországban. 1818-ban építették és 36 méter magas. A legenda úgy tartja, hogy a világítótornyot Meternich gróf építtette egy nemes asszonynak. A nő meghalt az építés utolsó napjaiban és ezért a gróf sose nézte meg készen a világítótornyot, mert már nem fűzte hozzá érdek.

Érdekes tény Isztriáról, hogy csak kevés tanya és falu található itt, ahol beszélnék az isztroromán nyelvet, a román egy dialektusát, amit a 15. században hoztak be Isztriára. Csak 500 beszélője maradt ennek a dialektusnak, ami miatt ez a nyelvjárás hamarosan megszűnhet létezni.

Isztria egy remek hely a sportoláshoz és a pihenés megszállottjainak egyaránt. 2600 kilométer szakaszon bicikli utak épültek a félszigeten, tehát úgy is el lehetne képzelni Isztriát, mint egy nagy pókháló, minden összeköttetésben van mindennel a bicikliutaknak köszönhetően. A túrázások szerelmesei számos lehetőséget ragadhatnak meg, hogy túrázni menjenek és egy időben megismerhessék a környék történelmi örökségét, nem mellesleg megcsodálhatják a mesés természeti kincseit Isztriának. A félsziget 14 golf helyszínnel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy Horvátország legjobb golfozó célpontja lehet a félsziget. Lovaglás meglehetősen népszerű errefelé, akárcsak a horgászat, merülés, szörfözés, a siklóernyőzés vagy akár a fal- és hegymászás.

Isztria gasztronómiája különleges és gazdag, nem mellesleg számos kultúra hatott rá: velencei, román, német, szláv… Az isztriai konyha elsődlegesen a halon, olíva olajon, organikus gyümölcsökön és zöldségeken alapszik. Pár tipikus isztriai termék kedvcsinálásnak: szarvasgomba, spárga, sajt, méz, szárított sonka, rengeteg tészta, marhahús (boskarin – őshonos  isztriai szarvasmarha), minestra (zöldség leves), rizottó, spárga omlett és még sorolhatnám tovább.