Hévíz

Hévíz

Hévíz a Balaton nyugati partjának közelében elhelyezkedő, a Hévízi-tó gyógyhatására alapuló gyógyfürdőváros Magyarország egyik legnépszerűbb turistacélpontja.

A Hévízi-tó a világ legnagyobb biológiailag aktív tőzegfenekű gyógytava, melynek vize nyáron 33-35C-os, míg télen 24C-os. A tó vize 48 órán belül teljesen kicserélődik. A tófenekén lévő tőzegiszappal elsősorban mozgásszervi betegségeket gyógyítanak.

A közel 5000 állandó lakost számláló város Keszthely közelében Magyarország legismertebb gyógy- és idegenforgalmi központja. A 44 400 négyzetméter vízfelületű tó a világ legnagyobb meleg vizű, tőzegfenekű gyógytava. A gyógyvíz a mintegy 38 méter mélyen lévő forráskráterből tör fel, átlagos nyári hőmérséklete 33-35 °C, de télen sem süllyed 23 °C alá, ezáltal egész évben fürödni lehet a szabadban.

A tó vize különféle reumatikus, mozgásszervi, izom és idegrendszeri megbetegedéseket, nőgyógyászati bántalmakat gyógyít. A hévízi kúra nemcsak rehabilitációra való, hanem egyaránt szolgálja a megelőzést és a pihenést, felfrissülést is. A több tízezer évvel ezelőtt feltört víz jótékony hatását már a római korban felismerték, de gyógyfürdővé csak 1795-ben gróf Festetics Györgynek, a terület birtokosának kezdeményezésére alakították. A földesúr fürdőházakat létesített, állandó orvosi felügyeletet biztosított. 1800-ban már 500 vendégről írnak a korabeli dokumentumok, majd megjelentek az osztrák és német látogatók is. Ma már a tófürdőt látogatók száma meghaladja az évi kétmilliót. A tó és a környező égeres parkerdő természetvédelmi terület.

Az Egregy városrészen található római katolikus kápolna a XIII. században épült, jelentős műemlék. Hévízen a teljes körű gyógyászati szolgáltatást kiegészítik a színes-változatos kulturális programok, köztük az évről évre megrendezett egregyi szüreti mulatság, amely a város egyik legnevezetesebb, a vendégek körében legnépszerűbb rendezvénye. Hévíz 1998-ban elnyerte a “Virágos Európáért” verseny ezüstérmét. A városban könyvtár, filmszínház, galéria, helytörténeti múzeum várja a látogatókat. Barakonyi István fazekas és Szimeiszter István íjkészítő népművészek munkáit is megtekinthetik az érdeklődők.

Új látványosság az egregyi városrészben található kora császárkorból származó villa, amely 2001-től kezdődően került feltárásra. Híresek a város művészeti csoportjai: a Musica Antiqua régizene együttes, a Hévízi Táncstúdió és a Városi Fúvószenekar. Méltán híres a város új temploma, a reprezentatív városháza, valamint a sportcentrum és az új bevásárlóközpont.