Clos-Lucé kastély

Clos-Lucé kastély

300 méterre található az Amboise-i királyi kastélytól, a Clos Lucé-i kastély 1490 óta királyi székhely. Itt telepedett le Leonardo da Vinci I. Ferenc király invitálásának eleget téve.

1516-ban elhagyta Olaszországot és magával viszi a legnagyobb műveit, a Mona Lisa-t, Madonna a gyermekkel, Szent Annával és Keresztelő Szent Jánossal, valamint vázlatait és kéziratait. Franciaország királya kinevezte “a király elsőszámú építészévé, mérnökévé és festőjévé”.

A szájhagyomány szerint, a fiatal uralkodó igen gyakran meglátogatta azon a földalatti átjárón keresztül, ami összekötötte a két kastélyt. Leonardo da Vinci és környezete inspirálta a gondolkodást és a divatot. A mester igen aktív Clos Lucé-i műhelyében is, ahogy arról számos, ebben az időben készült vázlata és rajza tanúskodik.

Pompás ünnepeket szervezett I.Ferenc és udvara számára, melyeken perspektivikus ábrázolást mutatott be és grandiózus építészeti projektet tárt a király elé. 1519. május 2-án hunyt el Clos Lucé-i szobájában, hátrahagyva egy olyan örökséget, mely tele van több ezernyi gondolattal és felfedezéssel, melyek századok óta bűvölik el az emberiséget.

Utolsó lakhelyének meglátogatása során bepillantást nyerünk Leonardo da Vinci hétköznapi életébe, a botanikus kert és park a Reneszánsz látnoki zsenijének sokféle tudását rejtik.

Clos-Lucé kastély

KIHAGYHATATLAN LÁTNIVALÓK

LEONARDO DA VINCI, A MÉRNÖK

Bemutatótermek, 3D-s animációk

A Clos Lucé-i kastély alagsorában látható Leonardo da Vinci 40 találmánya, a katonai, városi, műszaki és repülő- és hidraulikus gépek zsenijének makett világában.

Hat 3D-s animáció egészíti ki a kiállítást és nyújt a katonai és civil mérnök, Leonardo da Vinci-ről egy dinamikus olvasmányt.

Kiállítás: Leonardo Da Vinci, a Mérnök

Ezen kívül a Clos Lucé-i kastély apró – Leonardo da Vinci rajzai alapján tervezett – makettekből nyújt bemutatót, így mutatva be a toszkán mester mérnöki tehetségének sokszínűségét: repüléstani, ipari gépek, tengerészeti zseni, mérőeszközök, szerkezetek, civil zseni, építészet, katonai zseni.

LEONARDO DA VINCI ÉS NAVARRAI MARGIT SZOBÁINAK RESTAURÁLÁSA

Hét hónap építés, 20 építőszakma tette lehetővé Leonardo da Vinci és Navarrai Margit szobáinak restaurálását, valamint annak a két reneszánsz galériának, melyek ezekhez vezetnek.

Így Leonardo da Vinci lakhelyének történetében egy új fejezet kezdődik.