Alcsutdobozi Arborétum

Alcsutdobozi Arborétum

A  Váli-völgy felső szakaszának bal partján, a Mezőföld és a Vértes hegység találkozásánál, festői dombok között található az alcsútdobozi arborétum, melynek megtekintésekor  sok látogatót vonz egy kastély maradvány.

A József főherceg számára épített kastély ugyan a háború áldozatául esett, és ma csak oszlopos-timpanonos bejárati része látható, 46 hektáros, pompás parkjában azonban a parkban több száz egzotikus és hazai növényfajban gyönyörködhetünk. Van egy kápolna, s egy Babaház ólomkatonákkal, s egy Medveház is, mely miatt érdemes ellátogatni ide. A közelben exkluzív golfpálya és üdülőközpont épült.

A környező települések mindegyike híres vendéglátó hagyományairól. Szállodák, panziók, a nemzetközi és a magyar konyha ínyencségeit kínáló éttermek követik egymást a környék legszebb helyein. Agárdról és Velencéről sétahajók indulnak a Szúnyog-szigethez. Utasaik előtt feltárul a szűk átjárókkal, öblökkel szabdalt nádasok élete. A kikötőnél a nádfedeles, tornácos szúnyog-szigeti Halászcsárda áll.