Salgótarján

Salgótarján

Salgótarján és környéke ideális természetjárásra és kirándulásra. Itt látható az ország első föld alatti múzeuma, de a környékén számos vár tekinthető meg. Az egykori vulkánon áll a Salgói vár, és közelében kialakított geológiai tanösvény. Habár a Somoskői vár napjainkban Szlovákia területén fekszik, a magyar oldalról is látogatható. A vár mellett áll Petőfi kunyhója és a híres bazaltömlés.

Salgótarján látnivalói

Salgótarján Észak-Magyarországon található Nógrád megyében és egyben megyeszékhely. Egykor az ország legjelentősebb ipari városai közé tartozott. Belvárosa és hegyek közé ékelődő városrészei építészeti szempontból érdekes látványt nyújtanak a környező hegyekről.

Salgótarján Somoskői vár

Medves-fennsík, és a Szilváskő tanösvény

A páratlan fekvésű Salgótarján hazánk egyik legszebb táján fekszik a Karancs-hegy és a Medves-fennsík völgyében. A fennsíkon található Közép-Európa legnagyobb területű bazalttakarója. A környékről páratlan kilátás nyílik a Mátrára, de a közeli várakból tiszta időben akár a Kárpátok közeli hegyvonulatai is láthatók. Nem véletlenül a biciklis, gyalogos és lovas túrák ideális úti célja. A Medves-fennsík csodája a Szilváskő, amely szépségében vetekszik Somoskővel. A földtani ritkaságok bemutatására egy 2 km hosszú geológiai tanösvényt hoztak létre. Érdemes megtekinteni a csúcsa mellett található Sárkánytorony-barlangot, és a 35-40 m magas bazaltzuhatagot.

Somoskői vár és a bazaltorgonák

A bazaltkúpon álló Somoskői vár napjainkban Szlovákia területén fekszik, de a magyar oldalról is látogatható Somoskő felöl. A vár közelmúltban került felújításra. A várdomb északi felében geológiai ritkaságok láthatók: a bazaltoszlopok magassága 9 m, és ehhez hasonló bazaltömlés a világon csak négy helyen fordul elő.

 

Salgótarján Somoskő

Bányamúzeum

Salgótarján egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója a Bányamúzeum, amely Európa a második, hazánk első földalatti és föld feletti szénbányamúzeuma. A város szívében, – a Veremoldal keleti felében, az egykori bányakolónia területén áll. A múzeum a nógrádi szénmedence múltját és a korabeli technológiáját ismerteti. Az egykori vágatokat a bánya jelleg megőrzésével alakították ki, és a múzeum 1980-tól ipari műemlékké lett nyilvánítva.

Salgótarján bányamúzeum

Boszorkány-kő tanösvény

Az egykori vulkáni folyamatok a környéken sajátos geológiai képződményeket alakítottak ki. A Salgói vár közelében található a Boszorkány-kő (Kis-Salgó), amely egy különleges formájú sziklaképződmény, a 2 millió évvel ezelőtti vulkanizmus eredménye. A környékén kialakított tanösvényen egy kisebb hasadékvulkán kőzetei tekinthetők meg.

Petőfi Sándor Emlékkunyhó, és sétány

Petőfi Sándor 1845-ben Somoskőre látogatott, amelyet úti leírásaiban is megemlített. A vár alatt, a határtól alig pár méternyire található emlékház, valamint a Salgói és Somoskői vár között húzódó 8 km hosszú túraútvonal, a Petőfi Sétány a költőnek állít emléket.

Somoskő Vadaspark

Az Ipoly Erdő Zrt. által létrehozott Vadaspark Salgótarján északi felében található, közvetlen a határ közelében. A vadasparkban természetes környezetben láthatók a környék mindenevő és növényevő nagyvadjai, például vaddisznók, muflonok, őzek és dámok.

Salgóbányai Geocsodák Háza

A Salgóbánya városrészben található a szlovák-magyar geoturisztikai látogatóközpont, ahol 3D-s természetfilmek és interaktív eszközök (tabletek, érintőképernyős készülékek) segítségével ismerhető meg a térség ritka geológiai képződményei.

Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

Az egykori vár maradványai mellett található Látogatóközpont. A beltérben kultúrtörténeti kiállítás tekinthető meg. A parkosított terület fő látványossága a Baglyaskő vulkáni bazaltszikla, de a a Kárpát-medence őshonos fái is megismerhetők.