Krka

Krka vízesés

Krka vízesés – Krka folyó hosszú útján több helyen keskeny szurdokvölgyeken és látványos zuhatagokon halad keresztül, míg Šibenik közelében eléri a tengert. A folyó és környéke Skradin közelében, mindamellett hogy igen látványos, sok különleges természeti képződményt is tartogat a hozzáértő látogatónak.

Nemzeti park Krka – mely egy természeti csoda, számos folyókall és 12 vizesésekkel. Roski vizesés hosszúsága 650m, melynek vize 27m magasságból zuhan. Itt épitették ki az első áramfejlesztőt, mely mái napig elektromos energiával látja el a környéket. Egyes vizimalmok (búza és kukorica őrlők) a mai napig is müködnek.

Visovac -on található egy kis szigetecske is, melyen épült a ferences kolostor, mely a legszebb ebben a parkban. A szigetre a 14. században remeték laktak, akik kolostort és templomot épitettek. Majd 1440-es években a Boszniából, a törökök elől menekülő ferencesek Visovac-on telepednek meg. Ma a kolostorban számos értékes könyv gyüjteményt, müvészeti értékeket, valamint 620 törököktől ránkmaradt dokumentumokat őriznek.

Krka vizeses

Skradinski buk Európa egyik legszebb „ásványok alkotta szikákból“ álló vizesése. Krka folyó vize a tengerbe ömlik. Gazdag halfajtában, melyből 10 fajta csak itt található. Nemzeti park Krka ritka érintetlen természetadta jelenség, érintetlen természetben, védett madarak, ornitológiai rezervátum számos madárfajtája miatt Europa egyik legfontossabb ornitolog helyei közé tartozik.

A folyóban csak a kijelölt helyeken lehet fürdeni, a parkot Skradina –tól hajóval, illetve gyalogosan lehet bejárni. Innen szervezett kirándulások indulnak a parkba.
Krka Nemzeti park bejárata Skradin -nál (Šibenik: 23km)