Sopron

Sopron Magyarország északnyugati részén, a Soproni-hegység lábánál, az osztrák határ mellett fekszik.  Sopron Magyarország műemlékekben második leggazdagabb városa, emellett történelmi hangulatának és a Fertő-tó közelségének köszönhetően kedvelt turista célpont.

Sopront a ’hűség városának’ is nevezik, ugyanis 1921-ben a város népszavazáson döntött a Magyarországhoz való tartozás mellett.

Sopron szimbóluma a 13. század végén épült tűztorony, mely mai alakját az 1676-os tűzvész után nyerte el. Egyik legértékesebb műemléke a gótikus stílusú ’Kecske templom’, mely 1280-ban épült és a 17. században a királykoronázások és az országgyűlés helyszíne is volt.

A 13-15. század között épült Szent Mihály templom román és gótikus stílusú. A főtéren álló Stornó ház páratlan gyűjteménye révén a város egyik leghíresebb épülete, falai között egykor Mátyás király is megszállt.

A Fabricius-ház az egykori római fürdő maradványaira épült a 14-15. században, később reneszánsz és barokk formát kapott. Külön figyelmet érdemelnek

Sopron zsidó műemlékei, közülük a leghíresebb a középkori Ózsinagóga, mely a 13-14. században épült gótikus stílusban, jelenleg múzeumként működik.

Sopron és környéke az ország tradicionális borvidékei közé tartozik, legismertebb bora a soproni kékfrankos.