vegyészmérnök

A vegyészmérnöki szakma mindig időtálló

A mérnöki területeket általában a lányok kisebb arányban választják, egyik ilyen kivétel a vegyészmérnöki szakma, amely még a közvélekedésben is elfogadottabb női szakmaként. Ma egy vegyészmérnök BSc diploma jó elhelyezkedési lehetőségeket és színes életpályát kínál számos területen, például a gyógyszeriparban, az autóiparban, vagy az olajiparban. De az iparon kívül az élet egyéb területein is jól hasznosítható.

A lányoknak a mérnöki pályán is helyük van

A mérnöki munka egy elméleti tudást felhasználó gyakorlati tudományos szakma, emellett egy igen színes, és izgalmas pálya. A mérnöki szakmákat és azon belül különösen az IT területeket a lányok jóval kisebb arányban választják, és számos kezdeményezés van már, amely a pályaorientációt és a női szerepvállalást igyekszik a szektorban elősegíteni. Részben oka az egyes szakmákhoz kapcsolódó sztereotípiák – míg az építész és a vegyész szakmát a közvélemény nőiesebbnek tartja, addig az informatikai mérnök vagy az energetikai szakmákat kifejezetten férfias szakmának tartják. Ugyanakkor a cégek növekvő munkaerőigénye miatt fontos minél többek számára vonzóvá tenni a mérnöki pályát.

Kinek jó választás a vegyészmérnök szakma?

Sok tanuló (közöttük sok lány is) kimondottan szereti a matematikát, a kémiát, és a számítógép előtt is komfortosan érzik magukat. A vegyészmérnöki szakma a folyamatos fejlődés ellenére időtálló, és a vegyipari technológiák (pl. zöld kémiai módszerek alkalmazása) is állandóan fejlődnek. Jó választás azok számára, akiket a természettudományos tárgyakon túl érdekel a gépek működése, és a technológiai kérdések egyaránt. Fontos a jó problémamegoldó képesség, hiszen valószínűsíthetően előre nem várt problémák megoldására kell nap mint nap számítani. Valamint az IKT szakmákhoz szükséges készségek közül kiemelten fontos a logikus gondolkodás, amely viszont – nemtől függetlenül – bárkinél fejleszthető.

Miért érdemes a BME képzéseit választani?

Hazánkban nagy hagyománya van a vegyészmérnök-kémikus képzésnek, és ezen területen belül a BME-n található az ország egyik legjobb képzése. A szakmai előmenetelt biztosító képzés mellett fontos szempont, hogy itt van a legjobb hallgató anyag, a különböző programokba a legtehetségesebb hallgatók kerülnek be évről évre. A BME vezető szerepet tölt be műszaki felsőoktatásban, és például a természettudományos képzései a világ legjobb 201-300 között szerepel.

BSc Chemical Engineering

BSc Chemical Engineering

A BME 7 féléves BSc in Chemical Engineering programja az egyetem Kémiai Technológiai és Biotechnológiai Karán található. A program alapos bevezetést nyújt az alapvető mérnöki területekre, emellett gazdaságtudományi kurzusokat is kínál a hallgatóknak. Az előadások mellett kiemelten fontosak az egyéni foglalkozások, és témalaborok, így kimondottan ideális azok számára, akik a kémia különböző területeivel szeretnének alaposan megismerkedni, és érdeklődnek a laboratóriumi kísérletek iránt. A vegyészmérnöki szakmai tárgyak mellett fontos szerepet kap a matematika és fizika is, majd a vegyipar ága szerint a 4. félévtől a hallgatók szakirányt választanak.

MSc Chemical Engineering

A MSc in Chemical Engineering program jó lehetőség a BSc Chemical Engineering végzettséggel rendelkezők számára. A 4 féléves program a vegyipar, és a kapcsolódó iparágakhoz szükséges magas szintű szakmai ismereteket, valamint a vezetői tevékenység számára elengedhetetlen kompetenciákat biztosítja.

Pre-engineering Programme

A BME 2 féléves Pre-engineering programját érdemes azoknak választani, akik érdeklődnek a mérnöki pályák iránt, viszont természettudományos hiányosságaik vannak, és az angol nyelvtudásuk sem megfelelő. A felzárkózás mellett másik előnye, hogy a sikeres elvégzés után a hallgatók automatikusan bekerülhetnek az egyetem által indított egyes BSc programokba.

Karrierlehetőségek

A frissdiplomásokat számtalan lehetőség várja a gyártó/termelői cégeknél és a kutató/fejlesztő cégeknél egyaránt a gyógyszeripartól kezdve, az autóipar, az olajipar, vagy az élelmiszeripar területén. Ugyanakkor a végzettség az élet egyéb területein is jól használható, például a banki szférában, kereskedelemben és az államigazgatásban is.