Lőcse (Levoča)


A Kelet-Szlovákiában, a Lőcse- (Levoča) patak völgyében fekvő festői szépségű Lőcse (szlovákul: Levoča), az egykori Szepes vármegye székhelye, Szlovákia műemléki és történeti szempontból egyik legkiemelkedőbb városa.

A várost a 12. század környékén kezdték benépesíteni. Lőcse virágkora a középkorban volt, kereskedelme mellett nyomdái és az oktatási intézményei is híresek voltak. Lőcse évszázadokon keresztül rivalizált Késmárkkal és Iglóval az árumegállító jog elnyerésért.
 
Thurzó-ház, Lőcse
A reneszánsz stílusú Thurzó-ház Lőcsén
 

Lőcse fontosabb látnivalói

A szepesi városok között Lőcse a legjellegzetesebb. Óvárosát ma is a 17. századi városfalak övezik, bástyatornyaiból 5 még ma is áll és megmaradt 3 kapuja is (Kassai-, Ménhárdi- és a Lengyel kapu).

Téglalap alakú főtere 13. századi eredetű, körötte épült egykori kereskedőházak több helyen ma is őrzik gótikus és reneszánsz formájukat. A főtér közepén álló városháza eredetileg gótikus stílusban épület a 15. században, de egy tűzvészt követően már reneszánsz ízlésben épült újjá 1615-ben. Jelenleg a Szepesi Múzeum működik az épületben.

Középkori városkapu Lőcsén
Középkori városkapu Lőcsén
 
A városháza mellett álló harangtorony 1651-ben épült, harangjai több mint 300 évesek. A városháza mellett áll az egykori szégyenketrec, mely utoljára 1850-ben volt ’használatban’.

A főtér egyik legkiemelkedőbb épülete a 14 században épült gótikus stílusú Szent Jakab-templom, melyet egy régebbi templom helyén kezdtek el építeni. Eredeti formáját ma is őrzi, de tornyát a 18. században le kellett bontani. A réginél valamivel alacsonyabb új tornya a 19. század közepén épült.

A templom belső berendezésének legnagyobb értéke a több mint 18 méter magas szárnyas főoltár, mely a világ egyik legnagyobb gótikus oltára. A főoltáron kívül még hét – a főoltárnál  régibb – mellékoltára van. Közülük a legrégebbi a Szent Katalin-oltár 1460-ban készült. Belső berendezési közül említést érdemel még az 1672-ben készült reneszánsz szószék és az 1632-ben – krakkói mesterek által készített – orgona.

A Főtér kiemelkedő látnivalója még a 7. szám alatt álló Thurzó-ház. Az épület reneszánsz homlokzata tipikus lengyel-szepesi stílust mutat. A háza kapuja, folyosója, szobáinak mennyezete gótikus stílusú.

A Főtér északi oldalán helyezkedik el a jelenlegi városháza, mely egykor a Szepes vármegye székháza volt. A kétemeletes, klasszicista stílusú épületet 1810-ben emelték.
 
Egykori városháza épülete Lőcsén
Egykori városháza épülete Lőcsén
 

Szintén a tér északi részén láthatjuk az egykori Kereskedő- és Pénzváltó Ház épületét, melyet 1580-ban emeltek. Az épület volt korábban az ideérkező idegen kereskedők árukirakási és vámolási helye.

A Főtér északi oldaláról induló Kassai-utcában találhatjuk a volt Minorita kolostor és templom együttesét, melyet 1751-ben építettek barokk stílusban. Az utca folytatásában áll a Kassai-kapu.
Kicsit távolabb a főtértől láthatjuk a Szűz-Mária templom gótikus épületét. A templomot a 16. század elején a ferences rendi szervezetek építették, mely később a jezsuitáké lett. A templom tornya csonka, belső berendezését a jezsuiták készítették a 17. század második felében klasszikus szepesi barokk stílusban.

A templom mellett álló volt Jezsuita kolostor a templommal egykorú épület. A centrális elrendezésű, keresztfolyósós, kerengővel ellátott gótikus rendház egész Szlovákiában egyedülállónak számít. A kolostor szomszédságában áll a Lengyel-kapu.
 
Jezsuita templom, Lőcse
Jezsuita templom, Lőcse
 
 

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement

 

Bécs utazás

Bécs utazás látnivalók

A műemlékekben gazdag várost a zene városának is nevezik, mivel több híres zeneszerző is élt korábban Bécsben. Zenei eseményei, fesztiváljai ma is kiemelkedőnek számítanak. A történelmi városmag épületei az egykori városfal helyén kiépült Ring körúton belül láthatóak. Bécs történelmi városmagja szerepel az UNESCO világörökségi listáján.