Tata

Tata fekvése

Tata kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik, dombvidék és a síkvidék határán fekszik, a Dunántúli-középhegység és a Kisalföld találkozásánál, a Gerecse- és a Vértes-hegységet elválasztó Tatai-árok kapujában. Felszíni vizekkel gazdagon tarkított terület. Tata közigazgatási területe két vízgyűjtő területet foglal magában, az Által-éri vízrendszer Tatán végigfolyó mély fekvésű területei, a másik a Naszály-Grébicsi vízfolyás mélyvonala mentén húzódó vízi élőhelyek területe.

Tata turisztikai jelentősége

Országos és helyi jelentőségű természeti értékekkel egyaránt rendelkezik. A várost a „vizek városaként” is jellemzik, bár meleg vízi forrásai a közeli bányamunkálatok miatt időlegesen elapadtak, de a vizek 2001 óta fokozatosan kezdenek visszatérni. Tavai jó állapotban megmaradtak, két legjelentősebb tava az Öreg-tó és a Cseke-tó.

A kastély szomszédságában található Öreg-tó Magyarország legrégebbi – kb. 700 éves – mesterséges halastava, tájtörténeti örökségként is országos jelentőségű. A tó mérete 220 ha, nemzetközi jelentőségű madárgyülekező hely, területe a Ramsari Egyezmény, NATURA 2000 által is védett.

Szintén európai jelentőségű az Esterházyak által a 18. század utolsó harmadában kiépített Angolpark. Az Angolpark közepén elterülő Cseke-tó különösen a horgászok körében kedvelt.

A Kálvária-domb egykori mészkőbányája országos jelentőségű geológiai értéket képvisel, jelenleg természetvédelmi területként működik. Említést érdemel még a mintegy 31 hektáron eltertülő1953-ban telepített agostyáni arborétum, fő látnivalói a luc-, páfrány- és selyemfenyők.

Tata és környéke idegenforgalmi szempontból kiemelt országos célpontnak számít. A város Magyarország műemlékekben leggazdagabb városai között foglal helyet, összesen 71 országos védettséget élvező emléke és 277 helyi védettség alatt álló épülete van.

Tata kiemelkedő természeti értékekkel is rendelkezik, másik elnevezése innen származik: a „vizek városa”. Felszíni vizekkel gazdagon átszőtt terület: az Által-ér keresztül folyik a városon, valamint több mesterséges tó is található a városban. Legjelentősebb tava a város közepén elhelyezkedő Öreg-tó, mely kiemelt védettségű terület. Angolpark közepén elhelyezkedő Cseke-tó is jelentős látogatottságú. A közeli bányamunkálatok miatt a melegvizű forrásai ugyan elapadtak egy időre, de 2001-ben ismét megjelentek.

Tata másik gyakran használt elnevezése a „barokk város”, mely az Esterházy család 1727-es birtokvásárlása után meginduló folyamatokhoz köthető. Az Esterházy-család hívására a városba költöző barokk építésznek, Fellner Jakabnak nagy szerepe volt a város barokk arculatának megformálásában. A nevéhez fűződik a Piarista rendház, az új plébániatemplom, az Esterházy-kastélyegyüttes, a Kálváriadomb kápolnája, a Kapucinus-templom, a Kristály szálló épülete, az uradalmi pezsgőgyár épülete, több malom (Miklós-, Nepomuki-, József-malom), a vágóhíd, valamint számos lakóház építése.

Tata városának egyik központi városfejlesztési célja a település kiemelkedő természeti és kulturális örökségi értékeire alapozva az idegenforgalom fejlesztése, a minőségi kulturális turizmus erősítése.

Tata város legfontosabb látnivalói

A tatai vár

Az Öreg-tó partján áll Tata nevezetessége, az Öregvár. A vizesárokkal körülvett várkastélyt XIII. századi eredetű. A XIV-XV. században előbb gótikus, majd reneszánsz stílusban bővítették és átalakították. A vár 1397-től királyi birtokká vált. Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) és Hunyadi Mátyás (1458-1490) királyok idején élte fénykorát, mint nyári királyi kastély. Mátyás idején a reneszánsz palotát az ország legszebb épületei közé sorolták. A török hódoltság alatt, a XVI. századtól megpróbálták a végvárrendszerbe illeszteni, 1568 után kiépült az olasz bástyás vár. Igazi erődítménnyé azonban így sem vált, s többször cserélt gazdát a harcok során. Mai formáját a XIX. században nyerte el. Uralkodó stílusa a romantika. 1954–től múzeumként üzemel, jelenleg a Kuny Domokos Megyei Múzeumnak ad otthont.

Tatai Esterházy-kastély

A kastély egy emeletes, két saroktornyos, 14 tengelyes copf épület, amely Fellner Jakab tervei szerint 1765 után épült, mikor Esterházy Miklós megbízásából a vár lebontásával annak helyére tervezett nagyszabású elgondolás anyagiak hiányában meghiúsult. Elkészülte 1777 körüli időre tehető. Kisebb beavatkozásokkal a XIX. század folyamán csekély mértékben módosult. A kastélyegyüttes a várral, a tóval, valamint a mai Angolparkkal együtt voltaképp egy tájképi együttest alkot, amelyben megjelennek az uradalom gazdasági épületei (vágóhíd, malmok, sörfőző/cukorgyár, lóistállók, stb.) és külső-belső útvonalai is.

Tata Angolpark

A város kiemelkedő értéke az Esterházyak által a 19. század folyamán kiépített, hatalmas kiterjedésű és egykor az egész várost átszövő történeti parkrendszer, amely mind a magyar, mind a közép-európai kertművészet történetében egyedülálló értéket képviselt. Ennek az egykori parkrendszernek ma a történeti kertként műemlékké nyilvánított Angolkert a legépebben megmaradt része. Az Angolpark kellékeit különböző romantikus elemek (pl.: műromok, török mecset, barlangok, stb.) alkotják. Az Angolpark közepén terül el a Cseke-tó, mely a horgászok kedvelt célpontja. A parkban alakították ki a 20. század elején az élsportolók által használt tatai edzőtábort.

Tatai Öreg-tó

Az Öreg-tó Magyarország legrégebbi – kb. 700 éves – mesterséges halastava, tájtörténeti örökségként is országos jelentőségű. A tó mérete 220 ha, nemzetközi jelentőségű madárgyülekező hely, területe a Ramsari Egyezmény, NATURA 2000 által is védett, különösen a vonuló vízimadarak útvonalainak, pihenőhelyeinek védelmére vonatkozik. A tó vízminőségének romlása következtében a tóban való fürdést és vizisportok űzését a 80-as években betiltották.

Piarista rendház

A piaristák rendháza 1767-1770 között épült barokk stílusban, Fellner Jakab tervei szerint. Az épületben ma kollégium működik.

Római katolikus templom

A Kossuth téren található kéttornyú, copfstílusú római katolikus templom. Franz Anton Pilgram és Fellner Jakab tervei szerint épült 1751-1787 között. A sekrestye értékes rokokó berendezése a majki kamalduli remeteségből került ide. A templom kriptájában temették el  Fellner Jakabot.

Zsinagóga

Tata egykori virágzó zsidó közösségének emlékét őrzi az Esterházy kastély mellett álló romantikus stílusú zsinagóga. A zsinagóga pontos építési idejét nem ismerjük, mai formáját 1861-ben nyerte el Wechselman Ignác tervei alapján. Az épület ma múzeumként funkcionál, kiállításán az archaikus, görög, római illetve hellenisztikus korszak kiemelkedő alkotásainak méretarányos szobormásolatait lehet megtekinteni.

Kapucinus templom

A város kapucinus temploma az 1740-es években épült. A templom építésében Fellner Jakab is részt vett. Az épületnek nincs harangtornya, ezért épült a Harangláb (amely óratorony is egyben) az Országgyűlés téren.

Kristály-szálló

A Kristály Szálló egyemeletes, eklektikus épülete a korábbi Szarka fogadóra épült, 1766-69 között, Fellner Jakab tervei szerint. A szállodában a reformkor több személyisége is megszállt, többek között Kazinczy, Vörösmarty, Bajza, és Perczel Mór.

Egykori vízimalmok Tatán

A város barokk korból megmaradt sajátos ipartörténeti műemlékei, az Öreg-tó partján, illetve a közeli pataknál épült egykori vízimalmok. 1727-ben már 7 vízimalom működött. Ilyen a Fellner Jakab által tervezett, 18. századi barokk stílusban épült Pötörke-malom, vagy a szintén barokk stílusú Cifra-malom. A Nepomuki-malomban a Német Nemzetiségi Múzeum működik, mely a magyarországi németek történetét és kultúráját mutatja be. Az országban az egyetlen német nemzetiségi múzeum, jelentős számú német látogatót vonz. A malomépületek többsége ma már idegenforgalmi, rekreációs funkcióval működik (étterem, szálláshely, múzeum, stb.).

Kálvária-kápolna

A Kálvária-kápolna Fellner Jakab tervei alapján épült 1755-ben egy korábbi templom köveinek felhasználásával. A Kálvária-domb egyben természetvédelmi terület is. Itt alakították ki a szabadtéri Geológiai Múzeumot.

Múzeumok, kiállítások Tatán

  • Kuny Domokos Megyei Múzeum, Tatai Vár
  • Görög Római Szobormásolatok Múzeuma, Zsinagóga
  • Német Nemzetiségi Múzeum, Nepomuki- malom
  • Szabadtéri Geológiai Múzeum, Kálvária-domb

Tatai fontosabb rendezvényei

  • Tatai Sokadalom: Az Angolparkban június közepén évente megrendezendő két napos népművészeti bemutató és kirakodóvásár.
  • Víz, Zene, Virág Fesztivál: A város legjelentősebb rendezvénye évente június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. A fesztivál keretében vitorlás és regatta versenyek és vízi programok zajlanak az Öreg-tavon, emellett különféle zenei programok, virágkiállítások színesítik az eseményt.
  • Barokk Fesztivál: Az évente augusztusban rendezendő Barokk Fesztivál  helyszíneit Tata legszebb barokk műemléképületei adják (Kapucinus templom, Nagytemplom, Esterházy-kastély, stb.). A különböző zenei, művészeti, irodalmi programokat egy barokk lakoma zárja.
  • Öreg-tavi Nagy Halászat: Az Öreg-tavi Nagy Halászat egynapos programja októbereként kerül megrendezésre. A program középpontjában a gasztronómia áll, mellette egész napos zenei programok vannak.
  • Tatai Vadlúd Sokadalom: A program novemberben kerül megrendezésre, madármegfigyelésekkel, konferenciákkal, és egyéb versenyekkel.
  • Tó-futások: Tatán nagy hagyománya van a Tó-futások rendezvényeinek. Évente három alkalommal kerülnek megrendezésre: május, szeptember és Szilveszter alkalmával.
 

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement