Utazások arrow Kolostorok
Pannonhalma, Bencés Apátság
Kolostorok templomok
A bencés rend legkorábbi magyarországi alapítású kolostora, a középkor végétõl kezdõdõen a bencés apátságok élén álló fõapátság. Pannonhalma millenniumi ünnepségéhez illeszkedve az apátság épületét, gyûjteményeit és a hozzátartozó természetvédelmi területet az UNESCO világörökségi részévé nyilvánították. A kolostor mûvészeti gyûjteménye, levéltára és könyvtára kiemelkedõ kulturális örökségi emléke Magyarországnak.
Folytatás... [Pannonhalma, Bencés Apátság]
 
Simontornya, Ferences kolostor
Kolostorok templomok
A simontornyai ferences rendház a magyarországi barokk művészet kiemelkedő emléke, művészeti jelentőségét a templom híres főoltára is emeli.
Folytatás... [Simontornya, Ferences kolostor]
 
Somogyvár, Bencés apátsági kolostor
Kolostorok templomok
A királyi alapítású kolostorok közül a somogyvári bencés rendi kolostor francia kapcsolataival, felső-itáliai és német emlékekhez igazodó építészeti megformálásával, valamint lombardiai párhuzamokkal rendelkező, illetve a pécsi műhely közreműködéséről tanúskodó gazdag faragványaival emelkedik ki. A területén kilakított történelmi emlékhely bemutatja a kolostor feltárt és helyreállított maradványait.
Folytatás... [Somogyvár, Bencés apátsági kolostor]
 
Szeged, alsóvárosi ferences kolostor
Kolostorok templomok
A szegedi alsóvárosi ferences kolostor jelentősége, hogy első épülete, a nyugati szárny egy jellegzetes késő középkori épülettípus talán egyetlen fennmaradt magyarországi emléke. Temploma az Alföld akkori legnagyobb méretű temploma volt. A nyírbátori ferences templom mellett a késő gótikus templomterek egyik kiemelkedő példája.
Folytatás... [Szeged, alsóvárosi ferences kolostor]
 
Szentgotthárd, Ciszter apátsági kolostor
Kolostorok templomok
Az időben harmadikként felépült szentgotthárdi apátság a Franciaországban kialakult típusok szerint épült, franciás, kora-gótikus stílusú részlettagolásában a hazai ciszterci építészet jelentős emlékét jelentette.
Folytatás... [Szentgotthárd, Ciszter apátsági kolostor]
 
Szekszárd, Bencés apátság
Kolostorok templomok
A szekszárdi bencés apátság a bizáncias jellegű, centrális, keresztkupolás templomtípus egyik korai ritka példája, mely királyi temetkezőhelyül is épült. Jelentőségét emelik megmaradt díszítő faragványai, melyek szintén bizánci kapcsolatokról tanúskodnak. Feltárt maradványai a városháza udvarán láthatóak.
Folytatás... [Szekszárd, Bencés apátság]
 
Tihany, Bencés apátság
Kolostorok templomok
A tihanyi bencés apátság altemploma máig őrzi XI. századi állapotát, benne az alapító I. András síremlékével. Nyelvtörténeti szempontból kimagasló jelentőségű máig fennmaradt alapítólevele, mely első magyar nyelvemlékünk. Barokk temploma és kolostorépülete, különleges elhelyezkedése a Balatonba benyúló félszigeten az egyik leglátogatottabb szerzetesi műemlékké teszi.
Folytatás... [Tihany, Bencés apátság]
 
Vasvár, Domonkos kolostor
Kolostorok templomok
A vasvári kolostor az egyetlen megmaradt középkori domonkos rendház épület a mai Magyarország területén. A jelentősebb barokk kori átépítések ellenére templomának falai teljes magasságban középkoriak, és a kolostor nyugati és déli szárnya is emelet magasságig őrzi az első építkezések maradványait. A kolostor szárnyban rendtörténeti kiállítást rendeztek be.
Folytatás... [Vasvár, Domonkos kolostor]
 
Zalavár, Bencés kolostor
Kolostorok templomok
Dunántúl egyik legösszetettebb régészeti lelőhelye, ahol a több évtizede folyó régészeti kutatások egy a Karoling korra visszanyúló egyházi központ több templomát hozták felszínre. A bemutatott romok egyrészt reprezentálják a magyar honfoglalást megelőző keresztény misszió egyházi építészetét, másrészt a középkorban itt meglévő templomegyüttest. Ennek része volt a szinte teljesen elpusztult középkori bencés apátság, a regió egyik legjelentősebb kolostora.
Folytatás... [Zalavár, Bencés kolostor]
 
Zsámbék, premontrei templomrom
Kolostorok templomok
A premontrei rend egyik legjelentõsebb hazai emlékét, a késõrománkori építészet remekét a korszak politikai életében fontos szerepet játszott francia eredetû Ainard fiai alapították a XIII. sz. elsõ felében. A XVIII. században egy földrengés következtében megrongálódott templom romjaiban is a hazai középkori templomépítészet és Budapest közvetlen környékének egyik leglátványosabb emléke.
Folytatás... [Zsámbék, premontrei templomrom]
 
Lébény, Bencés apátsági templom
Kolostorok templomok
A XIII. század legelején épült bencés apátsági templom a korszak hazai templomépítészetének egyik legkiemelkedőbb és legépebben megmaradt emléke. Mûvészeti szempontból kimagasló jelentõségûek az épületet díszítõ faragott elemek. 1199 és 1203 között alapították Szt. Jakab apostol tiszteletére.
Folytatás... [Lébény, Bencés apátsági templom]
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok: 1 - 11 / 14

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement

 

Bécs utazás

Bécs utazás látnivalók

A műemlékekben gazdag várost a zene városának is nevezik, mivel több híres zeneszerző is élt korábban Bécsben. Zenei eseményei, fesztiváljai ma is kiemelkedőnek számítanak. A történelmi városmag épületei az egykori városfal helyén kiépült Ring körúton belül láthatóak. Bécs történelmi városmagja szerepel az UNESCO világörökségi listáján.